Idegen tollakkal

Hogyan lett a tízből húsz?

2009. július 24., 10:00 , 445. szám

Az UMDSZ-hez közelálló Técsői Arany Ősz Művelődési Egylet megalakulásának 10. és a técsői vegyes kórus létrehozásának 20. évfordulóját készül megünnepelni e hónapban. Ez utóbbi dátummal kapcsolatban a helyzet azonban nem helytálló - mondták el lapunknak Bányász Erzsébet és Borbély Sándor, akik anno aktívan részt vettek a técsői vegyes kórus létrehozásában.

- 1989. április 30-án megalakult a KMKSZ Técsői Alapszervezete, elnöke Borbély Sándor lett. Ugyanebben az évben szeptember 10-én az elnök úr kezdeményezésére megalakult a KMKSZ vegyes kórusa 28 taggal, Borbély Júlia vezetésével. A kórus jól működött, a tagok lelkesek voltak, sok meghívásuk, fellépésük volt az anyaországban, Erdélyben, valamint fontos szerepet vállaltak a KMKSZ szervezésében 1989. október 14-től minden évben megrendezett Arany Ősz kórustalálkozóra érkezett vendégek fogadásában. A kórus komoly közösségteremtő és -formáló erő volt. 1994-ben a KMKSZ técsői szervezetében történő szakítás után létrehoztam a KMKSZ Tiszavirág Nyugdíjas Egyletét, melynek fontos szerepe volt a KMKSZ Técsői Alapszervezete fenntartásában, valamint a kórus további működésében. A Tiszavirág Nyugdíjas Egyletnek a mai napig vezetője vagyok. 1999-ben Kozma Tibor és csapata közreműködésével a vegyes kórust szétszakították, sajnos azóta sem működik a KMKSZ keretében.

Most, amikor - a meghívó szerint július 26-án a Kórus fennállásának 20. évfordulóját ünneplik, enyhén szólva álságos a 10 éve működő Arany Ősz Művelődési Egylet részéről a kórus 20. évfordulóját ünnepelni, kihagyva abból olyan embereket, akik a megalakításban, fenntartásban fontos szerepet vállaltak. Engem ez a tény mélységesen felháborít - fogalmazott Bányász Erzsébet, aki 1996-2008 között a KMKSZ Técsői Alapszervezetének elnöke volt.

- A vegyes kórus felbomlásának egyik oka az volt - mondja Borbély Sándor, a técsői KMKSZ-alapszervezet alapító elnöke -, hogy a tagokat felszólították: testületileg lépjenek be az UMDSZ-be. Ezt a tagok egy része, valamint a kórusvezető Borbély Júlia nem vállalta. Így szűnt meg a vegyes kórus.

Sajnálatos tény az is, hogy a már 20 éve működő Arany Ősz nemzetközi kórustalálkozó nagyon szép eszméjét is megosztják azzal, hogy ugyanezzel a névvel külön kórustalálkozót szerveznek.

Badó Zsolt