Orbán gazdasági övezetté szervezné a magyarságot

2005. október 14., 10:00 , 248. szám

A magyarságot a Kárpát-medencében egységes gazdasági övezetté kell szervezni! - jelentette ki Orbán Viktor a Csallóközben.

A csallóközi Csicsón múlt pénteken az aradi vértanúkra és a község hősi halottjára, az 1848-49-es szabadságharcban elesett Lukács József honvédre, illetve a harcokban részt vett társaira emlékeztek a település polgárai. A díszvendég Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke volt, aki leleplezte az ebből az alkalomból fölállított emlékoszlopot.

Ünnepi beszédében így fogalmazott: az, hogy a nemzet mint lelki közösség megmaradt, a változtatók és a megtartók összefogásának köszönhető. A 21. században a változtatóké a jövő, azaz élni kell a kor adta lehetőségekkel. A magyarságot egyetlen jól működő gazdasági övezetté kell szervezni, hiszen jövőnk nem a pénzben, hanem a 15 milliós nemzetben van. Szembe kell nézni a múlttal és a jelennel, és közös célokat kell megfogalmazni úgy, hogy minden magyar ember részese legyen a közös feladatoknak - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke tárgyalt a Magyar Koalíció Pártja vezetőivel is. Mint mondta: büszkék a felvidéki magyar párt kormányzati sikereire. Szlovákia jól állja a versenyt az Európai Unión belül, jól használja ki az unió adta lehetőségeket, figyelemre méltó az is, hogy Szlovákia évről évre növelni tudja a gazdáknak szánt támogatásokat, és 2009-re tervezi az euró bevezetését.

A határon túli magyarokkal kapcsolatban így fogalmazott: a cél az, hogy mindenhol emberszámba vegyék őket, szülőföldjükön és Budapesten egyaránt. A Fidesz támogatja a Magyar Állandó Értekezlet mihamarabbi összehívását. Orbán Viktor egyetértett Bugár Béla szavaival, miszerint minden kárpát-medencei magyar váljon az Európai Unió részévé. Reményei szerint Horvátország lesz a következő, és Szerbia számára sincs olyan messze a tagság elnyerése.

Orbán Viktor a magyarországi szlovák kisebbséggel kapcsolatban elmondta: támogatják a kisebbségi törvény módosítását, a kisebbségi önkormányzatok jogainak, autonómiáinak szélesítését. Kérdésre válaszolva megismételte: pártja nemzeti alapokon álló párt, ezért mindaddig, amíg a határon túli magyarok akarják, addig a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség támogatja a kettős állampolgárság ügyét. (radio.hu)