A Beregszászi Járási Tanács soros ülésszakán

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Április 8-án tartotta 19. ülésszakát a IV. összehívású Beregszászi Járási Tanács. A képviselői ülésen 11 kérdés szerepelt napirenden. Egyebek mellett szó esett a Beregszászi járás területén tonnaszám heverő, Magyarországról behozott Premix ipari hulladék-anyag további sorsáról is. A képviselőtestület előtt felszólalt Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke.

A képviselőtestület jóváhagyta a 2004. évi járási költségvetés teljesítéséről szóló beszámolót. A járás összesített költségvetése eszerint az összbevétel 39,952 millió hrivnya, az összkiadás 39,622 millió hrivnya volt tavaly. A testület pluszpénzhez juttatta azokat a tavaly eladósodott községi tanácsokat, amelyek nem törlesztették a közalkalmazottak felhalmozódott bérhátralékát. A járás 31 községéből 22 kapott ily módon pénzt a bérhátralék csökkentésére, összesen 43,2 ezer hrivnya összegben.

Képviselői kérésre a járási ökológiai szolgálat vezetője tájékoztatta a testületet a járás területén felhalmozott Premix elnevezésű anyag ügyéről, amit az ügyészség is vizsgál. "A Beregszászban jegyzett Ózon cég évek óta több helyi vállalat, cég lerakatán tárol külföldről behozott anyagot, amire korábban engedélyt kapott az illetékes hatóságoktól. A járási ökológiai szolgálat kötelezte az Ózont, hogy április 15-ig csomagolja át az elavult zsákokban tárolt Premixet. Ha az anyagok valóban veszélytelenek a környezetre, az Ózon cég az anyag tárolási normáinak megszegése okán vonható felelősségre. Ha bebizonyosodik, hogy az anyag káros a környezetre és az emberi egészségre, úgy törvényi felelősségre vonhatók a beszállítást engedélyező vámszolgálatok, ökológiai és közegészségügyi szolgálatok, valamint az Ózon cég egyaránt" - mondta V. Vasziljuk, a járási ökológiai szolgálat vezetője.

Az anyag laborvizsgálati eredménye, valamint az Ózon tevékenységét vizsgáló ügyészségi eljárás végzése várhatóan április 18-án kerül nyilvánosságra. A képviselőtestület jóváhagyta, hogy a következő tanácsülésen az illetékes szolgálatok vezetői referáljanak a nagy közfelháborodást kiváltó ügy fejleményeiről.

Csizmár Béla közigazgatási elnök tarthatatlannak nevezte, hogy a járás bevételeinek 65-70%-át állami dotáció adja. "Jelenleg a falvak munkaképes férfilakossága külföldön keres megélhetést, a községeket ilyentájt főként iskolások, nyugdíjasok és a háztáji gazdaságot ellátó feleségek lakják. A munkaképes korú lakosságnak itthon kell munkát adni, egyrészt, hogy fizetést kapjanak, másrészt, hogy a munkaadóik adójárulékai a helyi költségvetést gyarapítsák" - mondta Csizmár Béla.

Képviselői kérdésre reagálva a közigazgatási vezető sajnálatosnak nevezte, hogy a beregszászi március 15-i ünnepi megemlékezést megelőzően a közigazgatási hivatal oktatási osztályának munkatársa utasította a járási iskolákat az ünnepségen való kötelező részvételre. Csizmár Béla kifejtette: az ügyben most mellőzte a hivatali retorziót, azonban a jövőben nem tűri a hasonló túlkapásokat.

farkas