Több mint 40 milliárd dollár pénzügyi támogatásra lesz szüksége idén Ukrajnának

2024. április 24., 16:19 , 1207. szám

Ukrajnának idén legalább 42 milliárd dollár nemzetközi segélyre van szüksége a költségvetés támogatására az Oroszország által kirobbantott háború folytatódása miatt – jelentette ki április 18-án Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója Washingtonban az Ukrinform tudósítójának kérdésére válaszolva.

A tisztviselő bízik abban, hogy ezt a pénzt sikerül előteremteni, mert továbbra is erős Ukrajna nemzetközi támogatása.

„Nagyon örültem a tegnapi, Ukrajnával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen elhangzott nyilatkozatoknak, amelyek szerint Ukrajna támogatottsága változatlanul stabil, határozott” – jelezte Georgieva.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajna és a térség gazdasági problémáinak megoldásához mindenekelőtt meg kell állítani az orosz háborút.

Georgieva emellett nagyra értékelte az ukrán kormányzat erőfeszítéseit a háború sújtotta ország gazdaságának stabilizálására.

Az elmúlt héten Washingtonban tartották az IMF és a Világbank tavaszi ülését, amelyre a világ csaknem 190 országának kormányzati illetékesei és jegybanki vezetői gyűltek össze. Ukrajnát a fórumon Denisz Smihal miniszterelnök képviselte.

(zzz/ukrinform.ua)