Ukrajnában nő a fegyvervásárlási engedélyért folyamodók száma

2024. május 5., 10:34 , 1208. szám

Nyolc hónap alatt csaknem 226 ezer engedély iránti kérelmet nyújtottak be az ukránok – közölte a Belügyminisztérium. Ebből több mint 210 ezret jóváhagytak. A kérelmek átlagos havi száma 1,8-szorosára nőtt az Egységes Elektronikus Lőfegyver-nyilvántartás működésének első hónapjaihoz képest – közölte az Opendatabot nyomán a forbes.ua.

A 2023 júniusa és 2024 februárja között a nyilvántartáshoz benyújtott kérelmek 93%-át jóváhagyták – ez több mint 210 000 engedély.

A nyilvántartás működésének első három hónapja során a polgárok több mint 57 000 kérelmet nyújtottak be, amelyek 87%-át hagyták jóvá.

A továbbiakban nőtt a fegyverek iránti igény. A következő öt hónapban az ukránok lényegesen több kérelmet nyújtottak be: több mint 168 ezret. Ezek közül több mint 160 ezret hagytak jóvá (azaz a kérelmek 95%-át).

A kérelmeket leggyakrabban (65 ezer kérelem) az Egységes ablakon (Єдине вікно) keresztül nyújtják be. A teljes vizsgált időszakban több mint 14 000 ember vette fel a kapcsolatot a hatóságokkal chatbot segítségével.

A forbes.ua emlékeztet, hogy tavaly június 23-án kezdte meg működését Ukrajnában az Egységes Elektronikus Lőfegyver-nyilvántartás. Azóta a polgárok online nyújthatnak be kérelmet fegyvervásárlási, -tartási és -viselési engedély iránt, a fegyvertartási hellyel összefüggésben bejelenthetik a lakhelyváltoztatást, és kérhetik az engedélyek megújítását. Emellett a szolgáltatás segítségével a polgár tájékozódhat a regisztrált fegyveréről.

(hk/forbes.ua)