Merénylet készülhetett az ukrán elnök ellen Lengyelországban

2024. április 24., 08:43 , 1207. szám

Lengyelországban őrizetbe vettek egy gyanúsítottat a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elleni merényletkísérlet előkészítése miatt. Pavlo K. lengyel állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy információkat adott át az orosz katonai hírszerzésnek és segített az orosz különleges erőknek egy Zelenszkij elleni esetleges merénylet megtervezésében” – jelentette a DW a varsói ügyészség nyomán április 19-én.

A Lengyelországban lefolytatott nyomozás szerint a fogvatartott kijelentette, hogy „kész volt cselekedni az Oroszországi Föderáció katonai titkosszolgálatainak utasításai szerint”, és „kapcsolatba került Oroszország állampolgáraival, akik közvetlenül részt vesznek az ukrajnai háborúban”. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték – áll a közleményben.

A lengyel hatóságok ukrán kollégáiktól kaptak információkat a gyanúsított tevékenységéről, ami lehetővé tette számukra, hogy „fontos bizonyítékokat” gyűjtsenek. Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter üdvözölte a leleplezést, méltatva a „jó együttműködést a testvéri Ukrajnával”.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Ukrajna Főügyészi Hivatalával és a lengyel hatóságokkal közös akcióról közölte, hogy az elfogott lengyel állampolgár együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel és át szándékozott adni nekik a rzeszów-i (Rzaszów-Jasionka) lengyel repülőtér biztonságáról gyűjtött adatokat. Az SZBU szerint ezeknek az információknak segíteniük kellett volna az Oroszországi Föderációnak egy esetleges merénylet megtervezésében Zelenszkij ellen Lengyelország területén.

A DW emlékeztet, az Ukrajna feletti légtér lezárása miatt Volodimir Zelenszkij gyakran használja külföldi utazásaikor az ukrajnai határ közelében található rzeszówi lengyel repülőteret. Emellett más országok képviselői is igénybe veszik Ukrajnába tett látogatásaikkor a repteret, és az Ukrán Fegyveres Erőknek szánt katonai segélyeket is célba juttatnak ezen az úton.

(pszv/dw.com)