Megtiltották a katonáknak az online kaszinózást

2024. április 24., 10:21 , 1207. szám

Április 20-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatályba léptette az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) Az internetes szerencsejáték negatív következményeinek leküzdéséről szóló határozatát, amelyet ugyan­azon a napon fogadott el a testület – jelentette a DW az államfő honlapján közzétett rendeletre hivatkozva.

Az RNBO döntése értelmében Olekszandr Szirszkijnek, az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) főparancsnokának és a többi fegyveres testület vezetőinek „azonnali hatállyal meg kell tiltaniuk a katonáknak a szerencsejáték-intézmények látogatását és/vagy a szerencsejátékban való részvételt az interneten a hadiállapot idején”.

Ugyanezen határozat alapján a miniszteri kabinetnek egy hónapon belül ki kell dolgoznia a szerencsejáték-reklámok minden formájának korlátozására vonatkozó szabályokat. Ezenkívül a kormánynak köteleznie kell az internetes szerencsejátékok szervezőit, hogy a játék megkezdése előtt korlátozzák a játékos költését a játékra egy bizonyos időtartamon belül, havonta egyszer adva lehetőségét ennek a limitnek a megváltoztatására. Ezenkívül a miniszteri kabinetnek be kell vezetnie az állami online monitoring rendszert.

A kormány feladatai között szerepel megtiltani az online szerencsejátékok szervezőinek, hogy egy játékosnak több fiókot regisztráljanak, valamint meg kell határozniuk az internetes szerencsejátékban való folyamatos részvétel maximális napi időtartamát egy felhasználó számára, kötelező szüneteket kell bevezetniük a játékban, valamint meg kell határozniuk a játék maximális időtartamát egy hétre.

Emellett Ukrajnában országos tájékoztató kampányt kell indítani a szerencsejáték veszélyeiről, a szerencsejáték-függőség jelentette fenyegetésekről, a szerencsejáték-függőség megelőzésének és kezelésének módszereiről, a szerencsejáték-függőségben szenvedőknek segítséget nyújtó intézmények elérhetőségeiről.

Az Ukrán Nemzeti Banknak az RNBO döntése értelmében ajánlásokat kell kidolgoznia a bankok számára, hogyan akadályozhatják meg, hogy a polgárok hitelből fizessenek a szerencsejátékok szervezőinek számláira. A Digitális Átalakítási Minisztériumot pedig arra utasították, hogy folytasson tárgyalásokat az Apple-lel és a Google-lal a szerencsejáték-alkalmazások megfelelő engedély nélküli elhelyezésének tilalmáról az alkalmazásboltjukban az „UA” zónában.

A DW emlékeztet, hogy március végén Pavlo Petricsenko, a ZSZU 59. dandárjának katonája petíciót regisztrált be az online kaszinók működésének korlátozásáról, ezen belül a katonák hozzáféréséről ezekhez a hadiállapot idején. A kezdeményezés alig egy nap alatt megszerezte a szükséges 25 000 szavazatot. Zelenszkij elnök reagált a petícióra, és utasította az illetékes hatóságokat, hogy vizsgálják meg a kérdést. Április 15-én Pavlo Petricsenko elesett a fronton.

(pszv/dw.com)