Több mint 30 ezer eltűntet tartanak nyilván

2024. április 23., 17:29 , 1207. szám

A különleges körülmények között eltűnt személyek egységes nyilvántartása már több mint 37 ezer személy adatait tartalmazza – jelentette ki Dmitro Lubinec, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa az „Oroszország által illegálisan fogva tartott civilek: a hatóságok és a civil társadalom közös lépései kiszabadításukért” címmel rendezett vitán, amelyről az Ukrinform tudósított április 16-án.

„Nálunk jelenleg működik a különleges körülmények között eltűnt személyek egységes nyilvántartása. Feltöltése folyamatban van, és a tegnapi nap folyamán hozzám érkezett legfrissebb adatok szerint ma több mint 37 ezer ukrán polgár szerepel a nyilvántartásban” – közölte az ombudsman.

Tájékoztatása szerint ez a nyilvántartás civil gyermekekről és felnőttekről, illetve az Ukrán Fegyveres Erők katonáiról egyaránt tartalmaz adatokat. Arra számít, hogy a listán szereplők száma növekedni fog.

Lubinec hangsúlyozta, hogy az Oroszországi Föderáció az Ukrajna elleni fegyveres agresszió kezdete, azaz 2014 óta rabol el és tart fogságban ukrán civileket. Szerinte az oroszok ezzel megsértik a nemzetközi humanitárius jogot, mert a IV. genfi egyezmény tiltja civil túszok ejtését. Jelezte azt is, hogy az Oroszországi Föderáció 10 éve nem adott tájékoztatást a civil túszokról.

Az ombudsman hozzátette: az ukrán hatóságok nemegyszer igénybe vették kommunikációs csatornáikat az egyeztetésre az orosz féllel, ő maga felvette a kapcsolatot Tatjana Moszkalkova orosz ombudsmannal, és felvetették a civilekkel kapcsolatos kérdéseket.

„Sajnos nincs eredmény, mint olyan. Pontosan azért, mert az Oroszországi Föderációtól semmilyen információt nem kapunk, nem áll rendelkezésünkre az agresszor ország által törvénytelenül fogva tartottak pontos száma” – mutatott rá Lubinec.

Szerinte senki sem tudja még megbecsülni sem, hogy az ukrán hatóságoknak mennyi időre lesz szükségük az Oroszországi Föderáció fogságában lévő valamennyi civil hazahozatalához, mert jelenleg nincsenek erre eszközök.

Az Ukrinform emlékeztet, a különleges körülmények között eltűnt személyek egységes nyilvántartása 2023 májusától működik.

(zzz/ukrinform.ua)