Harkivban őrizetbe vettek egy diákot, aki az FSZB-nek dolgozott

2024. május 16., 10:34

A rendfenntartók Harkivban őrizetbe vettek egy diákot, aki adatokat gyűjtött az ellenség számára az Ukrán Fegyveres Erők bázisainak és haditechnikájának elhelyezkedéséről a városban – jelentette a korrespondent.net a Főügyészi Hivatal sajtószolgálata nyomán május 16-án, csütörtökön.

A nyomozás eredményeként megállapítást nyert, hogy 2024 elején a 18 éves harkivi lakos – az egyik helyi felsőoktatási intézmény hallgatója – a Messengeren keresztül kapcsolatba került az FSZB egyik munkatársával az oroszországi Belgorodi területről. Az ellenséggel való együttműködésért jutalmat ígértek neki.

Az orosz titkosszolgálat képviselőjétől a diák azt a feladatot kapta, hogy gyűjtsön adatokat az Ukrán Fegyveres Erők és a haditechnika harkivi bázisairól. A gyanúsított járta a várost, és igyekezett felkutatni az ukrán hadsereg bázisait. Titokban lefotózta a helyszíneket, a Google-térképen megjelölte a koordinátákat, és átadta az FSZB munkatársának.

A rendfenntartók őrizetbe vették a diákot. Lefoglaltak egy mobiltelefont, rajta az Oroszország javára végzett hírszerzési és felforgató tevékenység bizonyítékaival.

(korrespondent.net/Kárpátalja)