ENSZ: Ukrajna lakosságának mintegy 40 százaléka szorul humanitárius segítségre

2024. április 18., 08:14 , 1206. szám

Miroslav Jenča, az ENSZ főtitkárhelyettese a Biztonsági Tanács április 11-i ülésén kijelentette, hogy az ukrajnai háború eszkalációja „közvetlen veszélyt jelent a regionális stabilitásra és a nemzetközi biztonságra”, s „az ukrán népet fenyegető egzisztenciális fenyegetésről” beszélt – írja az Amerika Hangja.

Jenča emlékeztetett, hogy Oroszország ukrajnai inváziója, amely az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog durva megsértésével kezdődött, továbbra is nagy károkat okoz Ukrajna népének. A főtitkárhelyettes szerint márciusban legalább 126 civil vesztette életét és 478 megsebesült, ami „20%-kal több mint az előző hónapban”.

Csupán márciusban legalább 57 gyermek halt meg vagy sérült meg. Ugyanebben a hónapban 12 egészségügyi és 32 oktatási intézmény semmisült vagy rongálódott meg.

Jenča közölte, az ENSZ „változatlanul felszólítja Oroszországot”, hogy biztosítson hozzáférést az Emberi Jogi Főbiztos Hivatalának és független megfigyelőknek Ukrajna megszállt területeihez.

Edem Wosornu, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának műveleti igazgatója is megerősítette, hogy Ukrajnát ma érik „a legrosszabb támadások a háború kezdete óta”.

Országszerte tízmillió ember vesztette el otthonát, tájékoztatta a BT-t Wosornu. Több mint 14,6 millió ember – Ukrajna lakosságának mintegy 40 százaléka – szorul humanitárius segítségre, 56 százalékuk nő és leány – hangsúlyozta.

A műveleti igazgató köszönetét fejezte ki az adományozóknak az összegyűlt 541 millió dollárért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez jelenleg csak 17%-a annak a 3,1 milliárd dollárnak, amire 2024-ben Ukrajnának szüksége van.

(szcs/holosameryky.com)