Nívós kitüntetésben részesítették a Kárpátalja Néptáncegyüttes igazgatóját

2024. április 10., 10:24 , 1205. szám

Odaítélték a 2024-es Táncház Díjat és Táncház Érméket, az elismeréseket a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár gálaműsorán adták át a Papp László Budapest Sportarénában. Kárpátaljáról Várady Enikőt, a Kárpátalja Néptáncegyüttes, a Beregszászi Rezeda Folk­műhely, illetve a Sodró együttes vezetőjét Táncház Érmével díjazták.

„Megtisztelő és egyben meglepett a hír, mikor jelezték, hogy én is a díjazottak közé kerültem. Nagyon jóleső érzés, amikor az ember munkáját elismerik, főként, ha ezt a szakmabeliek teszik” – nyilatkozta hetilapunknak a Visken született hagyományőrző. Véleménye szerint ez a díj nemcsak őt illeti meg, hanem mindazon munkatársait, akikkel együtt haladnak a hagyományőrzés és népművészet kárpátaljai rögös útján.

„Ez az elismerés még nagyobb felelősséget ébreszt bennem nem csupán az általunk végzett munka, hanem a kárpátaljai magyar közösség felé is. Jelenleg nagyon nehéz időszakot élünk meg itthon: az életünk teljesen felfordult, viszontagságos körülmények között kell dolgoznunk, a munka sok, a munkás pedig kevés” – nyilatkozta Várady Enikő.

Várady Enikő Bethlen Gábor szavait idézve kiemelte: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” Elmondása szerint rendkívül hálás azért, hogy a szakmai plénum az ő munkáját is méltónak találta, hiszen akik között átvehette a kitüntetést, azok mind kimagaslóan csodálatos egyéniségek, és mindannyian kiváló munkát végeznek évtizedek óta a táncházmozgalomban.

„Igyekszem továbbra is megtenni mindent, amit lehet, s amíg a Jóisten engedi, főként itthon, Kárpátalján” – zárta szavait a Beregszászi Rezeda Folk­műhely vezetője.

 A háromnapos Táncháztalálkozó a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti eseménye, amelyen táncház, táncoktatás, kirakodóvásár és kézművesprogramok várták az érdeklődőket. A pénteki nyitó táncházat a Fonó Budai Zeneházban rendezték.

A találkozón felléptek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és határon túlról érkező népművészek. Vasárnap délelőtt mintegy 300 gyermektáncos töltötte be a küzdőteret a Magonc nyitányon, majd a Minden magyarok táncán a világ minden részéről érkező táncosok széki táncokat mutattak be. Fellépett az évfordulóját ünneplő Vujicsics együttes, amelynek vendége Sebestyén Márta népdalénekes volt. A gálaműsoron több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézte fel a hajdani falusi bálok hangulatát, amit az Össztánc követett.

A Táncház Díjat azzal a céllal hozták létre, hogy ezzel is elismerjék azoknak a teljesítményét, akik által az élő néphagyomány mind szélesebb tábor számára válik elérhetővé. A Táncház Díjat és a Táncház Érméket évente olyan személyiségek vagy csoportok kapják, akik kiemelkedő tevékenységükkel előadóművészként, oktatóként, gyűjtőként vagy bármilyen más módon hozzájárulnak a táncházmozgalom sikeréhez.  

SD