Csap–Prága: Ha késik a vonat, megbírságolják az utasokat

2024. május 10., 09:27 , 1209. szám

Március vége óta közlekedik közvetlen járat Csapról Prágába. A vonat gyakran késik a hosszadalmas vámellenőrzés miatt a szlovák határon. A járatot üzemeltető fuvarozó jelentős pénzbírságra figyelmezteti azokat az utasokat, akiknek hibájából a jövőben késni fog a vonat – írja az RBK–Ukrajina a proukrainu.blesk.cz oldalra hivatkozva.

Az Ukrajna és Csehország közötti újabb vonatot a cseh RegioJet indította. A társaság elégedett a járat nagy forgalmával, de a vonatok gyakran késnek a szlovák vámosok tüzetes ellenőrzése miatt a tiszacsernyői (Čierna nad Tisou) vasúti határ­átkelőhelyen. Ennek az az oka, hogy az utasok a schengeni övezet területére lépve nem tartják be az árubehozatalra vonatkozó szabályokat. A vámosok leg­gyakrabban cigarettát, szeszes italt, tej- és hústermékeket keresnek az Ukrajnából érkezőknél.

Mivel a szabálysértési jegyzőkönyvek elkészítése sok időt vesz igénybe, a vonatok akár két órát is állhatnak a határon. A késés következtében a szerelvény, amelyhez Kassán a Csapról közlekedő vasúti kocsikat csatolják, az ukrajnai utasok nélkül indul el Prágába.

Ilyenkor a lemaradt vagonokat a következő Prágába tartó vonathoz csatlakoztatják. Az utasok számára ez akár hat óra várakozást is jelenthet a kassai pályaudvaron.

A késést előidéző másik probléma a szlovák vasutak (ZSSK) Munkács–Kassa vonatán utazók hosszan tartó ellenőrzése. A szerelvényt a Csap–Prága vonat előtt ellenőrzik.

Ez a helyzet szinte hetente megismétlődik – állítja a Regio­Jet. A cseh társaság most megállapodott a szlovák ZSSK-val a közös eljárásról, amellyel kompenzációt hajthatnak be a vétkes utasoktól. Az utasokat tájékoztatják, hogy egyéb intézkedések mellett 5000 euróig terjedő pénzbírság szabható ki rájuk.

„Amint az utasok hibájából késik a vonat, percenként 1 000 korona bírságot szabunk ki, ami 120 percre 4 800 eurónak felel meg” – jelezte Radim Jančura, a RegioJet tulajdonosa.

Elmondása szerint az utasokat SMS-ben is figyelmeztetik erre.

Az utasok szerint viszont a tiszacsernyői vámosok túlságosan alaposak. A vonatot néhány alma miatt is feltartóztathatják, bár más határátkelőhelyeken szemet hunyhatnak a dolog felett.

(pszv/rbc.ua)