Balázs F. Attila: Múzsa

2024. április 7., 12:09 , 1904. szám

múzsám, te szépszárnyú lepke,

hímporod a képernyőt belepte

az ég beborult fölötted,
mint olvadt ólom
folynak az esőcseppek
álmaid savas esője
nyomot hagy
gyümölcsön, virágon,
a döbbenet megköti lábam
mint a szikkadó beton,

menj, ne nézz vissza,
nézd átszellemülve
a vidám délibábot
jelez táskádban az okostelefon:
üzenet érkezett.

 

 

Milyen is lehet egy múzsa vagy inkább Múzsa? Az alkotótól függ. A legismertebb Múzsák persze a nők. Tudom, hogy a női alkotók egy része ezzel nem értene egyet. Nem tehetek róla, ha Múzsáról van szó, nekem elsőként Csinszka, Léda, Flóra, Laura vagy éppen Beatrice jut az eszembe. Ez szimpla hímsovinizmus, mondaná az egyik kedves ismerősöm. Talán van benne igazság, hiszen a világirodalmat sok évszázadon keresztül férfiak alkották. Alkották, de nem irányították, azaz nem teljes mértékben, hiszen műveikre erősen hatottak a már említett Múzsák. Nemzeti érzelemből fakadóan hozzám a Magyar Múzsák állnak a legközelebb. Persze női múzsája nem csak férfiaknak lehet, de ezt most hagyjuk! Múzsa lehet egy ország, egy város, egy táj, egy ház, a tenger, egy fa vagy éppen állatok. Gondoljunk csak olyan festőkre, mint Csergezán Pál, Viski János, Jacques-Laurent Agasse vagy Heinrich von Zügel!

A Múzsa nem mindig pozitív, nem csak akkor gyötörheti az alkotót, ha távol van. Számos alkotó szenvedte már meg Múzsája jelenlétét, és hányan adták már életüket értük. Bármit is írjon a szakirodalom és az én elmém szeszélye, Múzsa nélkül nincs alkotás. Írhatunk bár nélküle is, de ami elkészül, csak lélektelen szöveghalmaz marad. Mivel a versben szereplő Múzsát végül mobilon elszólították, ismerjük meg hát a költőt, akit ez igencsak elszomorított.

Balázs F. Attila világjáró magyar költő, prózaíró, műfordító, szerkesztő, lap- és könyvkiadó, a budapesti AB ART Kiadó igazgatója. Marosvásárhelyen született, de 1990-ben Felvidéken telepedett le. 1999 és 2002 között ő volt az elnöke a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának. 1969-ben jelent meg az első műve, azóta rengeteg saját könyvet és műfordítást adott ki. Műveit több tucat nyelvre fordították le. Számos nemzetközi szervezet tagja, és számos nemzetközi, illetve nemzeti díj és kitüntetés birtokosa.

                Lengyel János