Védelmi Minisztérium: A TTSZTK nem fog külföldön dolgozni

2024. május 2., 19:14 , 1208. szám

A területi toborzó és szociális támogatási központok (TTSZTK) képviselői nem fognak idézéseket kézbesíteni a külföldön tartózkodó hadköteleseknek – tette egyértelművé Dmitro Lazutkin, az Ukrán Védelmi Minisztérium szóvivője április 25-én.

„A TTSZTK nem fog külföldön dolgozni. A Védelmi Minisztérium nem kommentálhatja a Külügyminisztérium egyik vagy másik intézkedését. Ez (az idézések külföldi kézbesítése – a szerk.) meglehetősen irreálisnak tűnik” – idézi Lazutkint az Iterfax–­Ukrajina hírügynökség.

A szóvivő egyúttal emlékeztetett, hogy május 18-tól lép életbe a mozgósítási eljárást módosító törvény, és ezt követően 60 nap áll rendelkezésére a hadköteleseknek a katonai nyilvántartási adataik frissítésére. A külföldön tartózkodók számára a konzuli intézményekben vagy az elektronikus fiókokban nyílik erre lehetőség – tette hozzá La­zutkin. A védelmi tárca szóvivője egyben jelezte, hogy júniusra tervezik az elektronikus fiók elindítását.

A DW ugyanakkor emlékeztet, Ukrajna Külügyminisztériuma a mozgósítási törvénnyel összefüggésben korábban ideiglenesen felfüggesztette a konzuli szolgáltatások nyújtását azoknak a 18 és 60 év közötti férfiaknak, akikre a jogszabály hatálya kiterjed. Emellett a kormány úgy döntött, hogy az ukrán férfiak útlevelét csak Ukrajna területén adják ki.

„Megjegyzendő azonban, hogy ezeket a korlátozásokat még a törvény hatálybalépése előtt (ez májusban fog megtörténni), illetve a jogi alapok megjelenése előtt vezették be. […] A kormány azonban biztosított, hogy a korlátozások átmenetiek” – írta a Jevropejszka Pravda (JP).

A korlátozások mellett szóló fő érv a méltányosság, mutat rá a portál Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert idézve: „Ha ezek az emberek azt hiszik, hogy valaki a fronton harcol és életét adja az országért, másvalaki meg külföldön fog ülni, de ettől az államtól kap majd szolgáltatásokat, hát ez így nem működik.”

Kijev intézkedéseinek külföldi fogadtatása nem volt egyértelmű. A lengyel kormány részéről Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter közölte, hogy készek segíteni Ukrajnának a hadköteles korú férfi állampolgárok hazatérésében, hogy segítsék országukat az Oroszország elleni háborúban. Hasonló szellemben nyilatkoztak Litvániában is.

A berlini szenátus, azaz a német főváros kormányzatának képviselője viszont a DW megkeresésére közölte, hogy a németországi ideiglenes tartózkodási engedély megadásához vagy meghosszabbításához az ukrán menekülteknek nem feltétlenül szükséges érvényes útlevéllel rendelkezniük. A lényeg az, hogy a német hatóságoknak legyen legalább valamilyen lehetősége a személyazonosságuk megállapítására. A külföldiek németországi tartózkodásával kapcsolatos minden kérdés a regionális hatóságok hatáskörébe tartozik – mutat rá a portál.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma „nehéz kérdésnek” nevezte a hadköteles korú ukrán férfiak külföldi konzuli szolgáltatásainak felfüggesztését.

„Világos, hogy nehéz kérdés, mit kell tenni, különösen azokkal a férfiakkal, akik jelenleg Ukrajnán kívül tartózkodnak. De Ukrajna kormányának joga van meghatározni politikáját. Egyelőre nincs döntés vagy álláspont az amerikai kormány részéről azzal kapcsolatban, hogy segítsünk vagy ne segítsünk Ukrajnának ezen a területen” – közölte Daniel Saizek, az amerikai külügyminisztérium hivatalos brüsszeli képviselője a Szabadság Rádiónak nyilatkozva.

A New York Times (NYT) ugyanakkor április 26-án forrásaira hivatkozva arról írt, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt az ukrán kormányzatra a mozgósítással kapcsolatban – idézi fel a DW. Az újságírók szerint miközben az amerikai tisztviselők az Egyesült Államok Kongresszusának jóváhagyását kérték a további katonai segítségnyújtáshoz az Ukrán Fegyveres Erőknek, sürgették az ukrán hatóságokat, hogy „oldják meg a mozgósítás problémáit”.

A NYT szerint James O'Brien amerikai külügyminiszter-helyettes ukrajnai látogatása során megjegyezte, hogy „az ország mozgósítási erőfeszítései nem kevésbé fontosak a front stabilizálása és a háború megfordítása szempontjából, mint a tüzérség”.

(ntk/interfax.com.ua/dw.com/radiosvoboda.org/eurointegration.com.ua)