Sztefanisina: Ukrajna NATO-csatlakozását két ország nem támogatja

2024. április 6., 10:34

Ukrajna meghívását a NATO-ba a szervezet két országa, az Egyesült Államok és Németország nem támogatja – jelentette ki Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz április 6-án.

„A meghívás formátumot maga Ukrajna javasolta a NATO-csatlakozás jogi garanciájaként. Napirenden van. Kettő kivételével minden szövetséges támogatja ezt a döntést” – mondta.

Sztefanisina szerint mivel ez az információ nyilvánosságra került, az USA és Németország igyekszik felhívni a figyelmet „más szkeptikus szövetségesekre, mint amilyen Magyarország és Szlovákia”.

„De ennek a két országnak (Németországnak és az Egyesült Államoknak – a szerk.) az álláspontja a meghatározó” – szögezte le Sztefanisina.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a meghívás kérdése nem kötődik a washingtoni csúcstalálkozóhoz: a NATO-nak „az a szokása”, hogy a legfontosabb döntéseket nem hagyja a csúcsokra. A kormánytisztviselő szerint a meghívás a washingtoni csúcson, az új NATO-főtitkárral, de máskor is megtörténhet.

A NATO idei csúcstalálkozóját az amerikai fővárosban tartják július 9. és 11. között.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter korábban azt mondta, hogy az USA a washingtoni csúcstalálkozón tervezi megvitatni az „útvonalterv” kidolgozását Ukrajna NATO-csatlakozásához.

(korrespondent.net/Kárpátalja)