Sajtó: Közel a felbomláshoz a Nép Szolgája frakció?

2024. március 29., 11:50 , 1203. szám

Az Ukrajinszka Pravda (UP) forrásai szerint a Nép Szolgája párt parlamenti frakciója mára közel került a végső felbomláshoz, motiváció hiányában több képviselő jelezte, hogy megválna mandátumától.

A Nincs Rada, avagy a parlamenti válság és Zelenszkij egyéb bajai című írásában a portál felidézi, hogy jelen helyzet szerint a Nép Szolgájának „de jure” 235 parlamenti képviselője van. Azonban körülbelül 170‒180 képviselő vesz részt rendszeresen az üléseken és szavaz aktívan. A többiek vagy nyíltan elszakadtak a frakciótól, mint Dmitro Razumkov csoportjának 17 képviselője, vagy rendszeresen hiányoznak az ülésekről.

Az UP forrása szerint nézeteltérés van az Elnöki Hivatal (OPU) és a parlament között.

„Nézeteltérés van az Elnöki Hivatal és a parlament között. Az OPU lenézi a parlamentet. Azt hiszik, hogy a »szolgák« mindent megszavaznak, ami szükséges, hiszen Zelenszkij juttatta őket hatalomra. Igen, megtette. És akkor mi van? Mi már kiálltuk a teljes körű háború két évét. Ezért az együttműködés régi modellje már nem működik. Valamin változtatni kell – mondta el a forrás. – Először is, mindenki belefáradt a háborúba. Másodszor, sok szigorú korlátozás jelent meg, például nem lehet kiutazni kiküldetésbe. Harmadszor, a képviselők nincsenek befolyással az országban zajló folyamatokra, ezért nem látják szerepüket a Radában és az ottlétük értelmét.”

A források szerint a Nép Szolgája mindjárt több tucat képviselője jelezte a frakció vezetésének, hogy szeretne megválni mandátumától. A fő ok: a motiváció hiánya.

„Mondjuk, jön egy képviselő és azt mondja: »Engedjetek el. Menedzseri pozíciót ajánlanak az üzemben és 8 ezer dollár fizetést. Etetnem kell a családomat, és valahogy fejlődnöm.« Sokszor hallottam már ilyen beszédeket” – idézi a portál az egyik képviselőt.

(hk/pravda.com.ua)