Ukrajna is téma volt az uniós csúcstalálkozón

2024. március 27., 09:52

Az Ukrán Fegyveres Erőknek nyújtandó segítség, a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és az Oroszországi Föderáció befagyasztott vagyonának felhasználása Kijev támogatására – mindez szóba került az Európai Unió és a tagországok vezetőinek március 21‒22-i brüsszeli csúcstalálkozóján, amelyről a DW közölt beszámolót.

„Tekintettel a sürgető helyzetre, az Európai Unió eltökélt szándéka, hogy továbbra is megadjon Ukrajnának és lakosságának minden szükséges [...] támogatást, ameddig kell, és olyan intenzíven, amennyire szükséges” – fogalmazott a találkozó első napja után kiadott közleményében az Európai Tanács (ET).

Brüsszelben arra számítanak, hogy az Oroszországi Föderáció befagyasztott vagyonának több milliárd euróra rúgó nyereségéből származó fegyverek további segítséget jelenthetnek Ukrajnának. Ezt a projektet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője mutatta be a csúcstalálkozón.

„A vezetők elfogadták javaslatunkat – közölte sajtótájékoztatóján. – Ha sietünk a végső döntés meghozatalával, már július 1-jén átutalhatjuk az első milliárdot.”

Az EB egy másik javaslata az orosz és fehérorosz gabona, olajos magvak és a feldolgozásukból származó termékek behozatalára vonatkozó vámok emelését irányozta elő.

„Ez megakadályozza, hogy az orosz gabona destabilizálja ezeknek a termékeknek a piacát az EU-ban, megakadályozza, hogy Oroszország felhasználja az ezen áruk Európai Unióba irányuló exportjából származó bevételeket, és biztosítja, hogy az ellopott ukrán gabona illegális orosz exportja ne érintse az EU piacát” – jelentette ki Von der Leyen.

Az orosz gabona politikai problémává válik – jelezte Gitanas Nauseda litván elnök az ET ülése előtt.

„A gazdálkodóink elégedetlenek amiatt, hogy orosz gabona kerül az európai piacra. Ha az adataim helyesek, akkor Oroszország a harmadik helyet foglalja el az európai piacon a mezőgazdasági termékek fő beszállítói között” – mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videokapcsolat segítségével csatlakozott a csúcstalálkozóhoz, szintén érintette ezt a témát beszédében.

„Miközben az ukrán gabonát az utakra és a vasúti sínekre szórják, a Putyin által ellenőrzött Fehéroroszországból orosz termékeket és árukat szállítanak Európába, akárcsak korábban. Ez igazságtalan” – jelentette ki.

Az ET üdvözli Ukrajna és Moldova további előrehaladását az Európai Unió felé vezető úton szükséges reformok végrehajtásában, és felkéri az EU Tanácsát, hogy „gyorsan határozza meg a tárgyalási kereteket, és haladéktalanul folytassa a munkát” – áll a csúcstalálkozóról kiadott közleményben.

„Remélem, hogy az első kormányközi konferenciát megtartjuk Ukrajnával Belgium EU tanácsi elnökségének lejárta előtt” – mondta Charles Michel, az ET elnöke az Ursula von der Leyennel közös sajtótájékoztatón. Belgium június végéig vezeti az EU Tanácsát, majd Magyarországra kerül a sor. A kormányközi konferenciát az EU-tagságról szóló tárgyalások hivatalos kezdetének tekintik.     

(ntk/dw.com)