Szlovák elnökválasztás: Ivan Korcok nyert és Peter Pellegrinivel került a második fordulóba

2024. március 27., 08:12 , 1203. szám

Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a múlt szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, és a második legjobb eredményt elért jelölttel, a szavazatok 37,02 százalékát megszerzett Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökével kerül az államfőválasztás második fordulójába, amelyet április 6-án tartanak.

Az államfőválasztás első körében 9 jelöltre lehetett szavazni. A továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek egy százalékot meghaladó szavazatot. Harmadik Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke lett a feldolgozott voksok 11,7 százalékával, a negyedik helyen pedig a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 2,9 százalékát megszerezve. Őt az ötödik helyen Igor Matovic korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,1 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis korábbi külügyminiszter, aki két százalékot szerzett.

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje az eredményekre adott első reakciójában a szlovák hírügynökségnek elismerte: az eredmények nem tükrözik az elvárásaikat, a ma7.sk, felvidéki magyar hírportálnak nyilatkozva pedig rámutatott: az eredmény jó arra, hogy láttassa a felvidéki magyar közösséget.

(MTI/Kárpátalja)