Szakértő: Emelkedhetnek az áramdíjak

2024. március 27., 13:51

Az Energiaügyi Minisztériumban az energetikai infrastruktúra elleni csapások közepette nem zárják ki az áramdíjak emelését. A lakossági tarifa azonban nem oldja meg a problémákat – közölte Olekszandr Harcsenko, az Energiakutató Központ igazgatója. A 24-es csatornának nyilatkozva a szakértő megjegyezte, hogy az ukrajnai árampiaci modell még békeidőben sem működött túl jól. Mindezt a kormány jelentős adminisztratív befolyásával magyarázta.

„A keresztbetartozások az árampiacon mára meghaladták a 120 milliárd hrivnyát, és tovább nőnek” – mutatott rá Harcsenko.

Szerinte egy olyan helyzetben, amikor adósságok vannak, és nincs szabad forrás, az energetikai rendszer helyreállítása, sőt a következő fűtési szezonra való felkészülés is nagyon nehéz feladat.

Jelenleg nagyon nehéz a helyzet, ami az energiarendszert illeti Harkiv megyében, Odesszában és Krivij Rihben. Harcsenko szerint ezekben a régiókban a tervezett áramszünetek legalább két-három hétig, a többé-kevésbé stabil áramellátás helyreállásáig maradni fognak még.

(24tv.ua/Kárpátalja)