Sullivan az USA támogatásáról biztosított

2024. március 27., 08:49 , 1203. szám

Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője és Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója kijevi találkozójukon az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajna Washington általi támogatásának folytatásáról, valamint az első globális békecsúcs előkészületeiről tárgyalt – derül ki az Elnöki Hivatal weboldalán megjelent tájékoztatásból.

Jermak a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, a tárgyalások során szóba kerültek Ukrajna aktuális szükségletei és a harctéri helyzet.

„Ma ismét elhangzott Mr. Sullivantől, hogy az Egyesült Államok támogatása megkérdőjelezhetetlen, kétpárti. Biztosak vagyunk benne, hogy Biden elnök adminisztrációja, az egész csapat és maga Jake mindent megtesz annak érdekében, hogy jóváhagyják a segélycsomagot, amelyre oly nagy szükségünk van” – fogalmazott Jermak.

Az államfői hivatal vezetője egyúttal megjegyezte, hogy az USA, amely Ukrajna stratégiai partnere, még a Kijevnek szánt katonai segélycsomag kongresszusi jóváhagyásának elhúzódása közepette is lehetőséget talált egy újabb, 300 millió dollár értékű védelmi támogatási csomag biztosítására.

Andrij Jermak a washingtoni NATO-csúcstalálkozóról és az alakuló globális békecsúcs előkészületeiről is egyeztetett Jake Sullivannel. Szerinte továbbra is aktívan közelíteni kell a globális békecsúcs megrendezéséhez, hiszen egyre nő az azt támogató országok száma.

Jake Sullivan hangsúlyozta, hogy két évvel az Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni orosz támadás megindulása után az ország helytáll, elsősorban az ukrán nép bátorságának és odaadásának köszönhetően.

„És ma szeretném elmondani, hogy hiszünk önökben. Hisszük, hogy győzni fognak. Hogy egy szebb jövőt építenek Ukrajnának, egy erősebb demokráciát, egy stabil országot, amely képes lesz visszaverni a jövőbeni agressziókat. Mindezen dimenziókban partnereik leszünk. Önöknek is hinniük kell az Egyesült Államokban. A háború kezdete óta önökkel vagyunk. Óriási támogatást nyújtottunk. És továbbra is ezt tesszük mindennap a tőlünk telhető módon” – fogalmazott.

(szcs/president.gov.ua)