Ramstein–20: Lőszert és rakétákat ígértek a partnerországok

2024. március 27., 08:07 , 1203. szám

„A partnerországok koalíciója megmutatta egységét és aktivitását Ukrajna megsegítésében” – jelentette ki Rusztem Umjerov, akit a DW idéz. Az ukrán védelmi miniszter ezt a helyszín, a németországi amerikai légibázis után Ramstein formátumként is emlegetett Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport 20. ülésének eredményeit összegezve jelentette ki március 19-én.

Umjerov tájékoztatása szerint a találkozó fő témája Ukrajna védelmi erőinek lőszerrel, elsősorban 155, 152 és 105 mm kaliberű tüzérségi lövedékekkel való ellátása volt.

„A partnerek segélycsomagokat jelentettek be, amelyek tüzérségi lövedékeket is tartalmaznak” – írta a Facebookon a tárcavezető.

Aznap Németország jelezte, hogy a Bundeswehr raktáraiból lőszert juttat Ukrajnának, és finanszírozza 180 ezer lövedék vásárlását a cseh kezdeményezés keretében. Finnország is bejelentette, hogy csatlakozik Csehország kezdeményezéséhez, amely 800 000 lövedék beszerzésére irányul az Ukrán Fegyveres Erők számára az Európai Unión kívül. Kanada is jelezte hozzájárulását e célokhoz.

Umjerov kitért az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésére is.

„Több rakéta lesz a légvédelmi rendszereinkhez” – biztosított a miniszter, bár részleteket nem árult el.

A találkozó egy további fontos kérdése volt a Lettország és Nagy-Britannia által vezetett drónkoalíció.

„A területi integritás helyreállításáért folytatott háborúnk az első teljes körű drónháború. Számos új ország csatlakozott a drónkoalícióhoz, és tett felajánlást. Ennek a koalíciónak az első eredménye az lesz, hogy már márciusban leszállítják Ukrajnába az első drónokat. Ugyancsak tárgyalunk a befektetés lehetőségéről azon UAV-k ukrajnai gyártásába, amelyek már bizonyították hatékonyságukat a csatatéren” – közölte Umjerov.

(hk/dw.com)