Kijevbe látogatott a NATO Katonai Bizottságának elnöke

2024. március 27., 10:34 , 1203. szám

Március 21-én Kijevbe látogatott Rob Bauer tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke. A tisztviselő először járt az országban Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújának kitörése óta – írja tudósításában a DW.

Az admirális jelezte, látogatása annak bizonyítéka, hogy „a NATO és Ukrajna közelebb áll egymáshoz, mint valaha”.

Bauer kijelentette, a szövetségeseknek nem szabad túl pesszimistának lenniük azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes visszaverni az orosz erőket.

„Lehet, hogy a világ túl optimista volt 2023-ban, nem szabad elkövetnünk ugyanezt a hibát azzal, hogy 2024-ben túl pesszimisták leszünk. A pesszimisták nem nyernek háborút” – fogalmazott Bauer a Kijevi Biztonsági Fórumon.

A tengernagy ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajnának haladéktalanul még több támogatásra van szüksége. A Jevropejszka Pravda szerint megjegyezte azt is, hogy Ukrajnának nemcsak fegyverekre, hanem emberekre is szüksége van a háború folytatásához.

„Többre van szükség, mint gránátokra, emberekre van szükség a halottak és sebesültek pótlására. Ez pedig mozgósítást jelent” – mondta Bauer.

Az Elnöki Hivatal honlapja arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij elnök megbeszélést folytatott a NATO-tisztviselővel, s tájékoztatta őt Ukrajna kiemelt védelmi szükségleteiről. Hangsúlyozta, hogy sürgősen szükség van további légvédelmi rendszerekre, amelyek megbízhatóan védik a lakosságot a folyamatos rakéta- és dróntámadásoktól.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Rob Bauerrel találkozva arra kérte a tengernagyot, hogy térjenek vissza az ukrán katonák Ukrajna területén történő kiképzésére – közölte a Jevropejszka Pravda a külügyi tárca közleményére hivatkozva. A miniszter emellett szorgalmazta Ukrajna támogatásának növelését a NATO részéről, elsősorban fegyverekkel, valamint javítóállomások telepítésével.

(ntk/dw.com/president.gov.ua/eurointegration.com.ua)