Pedagóguskonferenciát szervezett az MCC Beregszászban

2024. március 24., 11:50 , 1203. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központja nagy örömmel csatlakozott az MCC Pedagóguskonferencia sorozatához, s immár harmadik alkalommal szervezte meg a rendezvényt tanárok, óvodapedagógusok, pszichológusok és szülők számára Beregszászban.

„A pedagógusok nálunk, az MCC életében hatalmas szerepet játszanak, hiszen ők azok, akik hétről hétre foglalkoznak a Központba járó gyerekekkel, fejlesztik a tudásukat. De nemcsak az oktatás egy pedagógus feladata, hanem a nevelés is. Meggyőződésem, hogy az utóbbi években még fontosabb szerepük lett, hiszen a nap nagyobb részében velük töltik az időt a gyerekek; ők azok, akik óvják a kicsiket, s megpróbálják a lelküket is ápolni. Sok gyermek ugyanis a benne felgyülemlő feszültségeket nem viszi haza, így a pedagógus feladata, hogy ne csak a tanulás nehéz folyamatán segítse át a gyermekeket, hanem a jelenlegi nehéz időszakon is” – emelte ki köszöntőbeszédében Dobsa Beáta, az MCC Beregszászi Képzési Központjának vezetője, konstatálva: hatalmas tehát a jelentősége minden pedagógusnak. Elmondása szerint ezt a hatalmas munkát szerették volna meghálálni, megköszönni a tanároknak a március 21-ei konferenciával, melyre olyan előadókat hívtak meg, akik a hasznos prezentációk mellett lelki táplálékkal is tudnak szolgálni, ami új lendületet ad a mindennapok kihívásaihoz.

Az esemény előadói között olyan szakemberek szerepeltek, akik jól értenek a gyerekek nyelvén, s tapasztalataik nyomán hasznos iránymutatásokkal szolgálhatnak a nevelő-fejlesztő munka során.

Az előadások sorát Zsidi Zsófia, az MCC Középiskolás Program vezető oktatója kezdte, aki az osztályteremben kialakult stresszkezelés kérdésére helyezte a hangsúlyt. Kiemelte, hogy ha a gyerekek életében kulcsszerepet játszó felnőttek, köztük a pedagógusok segítenek az iskoláskorú fiataloknak megérteni a stresszkezelés alapjait és elsajátítani a feszültségkezelés hatékony módszereit, akkor felvértezhetik őket a kiégés ellen és hozzásegíthetik őket a kiegyensúlyozott életvezetéshez. Ilyen, az iskolai környezetben is alkalmazható stresszkezelő módszer például a progresszív izomrelaxáció technikája vagy akár a hálanapló gyakorlata, valamint az apró, öngondoskodó technikák alkalmazása.

Pöltl Ákos, az MCC Ifjúságkutató Intézet kutatószakértője olyan aktuális kérdéseket érintett, mint az okostelefon használata a tanórákon. Osztályfőnököm az okostelefon – A modern technológia használata az iskolában című előadásában felhívta a tanárok figyelmét arra, hogy hol van a modern technológia helye az oktatásban, mikor segíti a tanulást és mikor akadályozza a figyelmet, a tudás hatékony megszerzését. A nemzetközi tudományos háttér­anyagok és oktatói tapasztalatok ismeretében rávilágított arra, hogy mit nevezünk egyáltalán iskolai technológiának, mi a probléma a személyes képernyőkkel az oktatásban, érintve a képernyőfüggőség hátterét is, bemutatva: milyen hatást gyakorol az okostelefon és a közösségi média a fiatalok agyfejlődésére és dopaminegyensúlyára. A kérdésre, hogy adjunk-e okostelefont egy gyerek kezébe, a szakértő így felelt: „Adjunk, de a megfelelő időben, hiszen ha túl korán kap telefont a gyermek, akkor nem úgy fejlődik az idegrendszere, az agya, ahogyan kellene, s felborul a dopaminérzékenysége, érdektelenné válnak számára olyan dolgok, amelyeket egyébként abban az életkorban kellene csinálnia. S hogy mikor adjunk? Akkor, amikor nem bánjuk, hogy a gyerek pornográf tartalommal találkozik, mert amelyik gyerek kap telefont, az találkozik ezzel.”

Hal Melinda, az MCC Tanuláskutató Intézet vezetőkutatója A mentális egészség a krízisek korában címmel tartott előadást, melyben rávilágított arra, hogyan tudunk segíteni akkor, ha erőforrásaink kimerülőben vannak, mit tudunk mondani, ha szülőként, pedagógusként magunk is elfáradtunk, milyen jövő elé nézünk mi, felnőttek és a fiatal generációk a mentális egészség területén, s hogyan találunk mégis egészséges, jól funkcionáló embereket a krízisek korában. „Már nemcsak arról kell beszélnünk, hogy a pedagógus oldja meg az oktatási helyzetet, és egyáltalán tanítsa meg a gyerekeket valamire, hanem arról is, hogy hogyan tudnak a szakmák összefogni, hogy jobb legyen a gyerekeknek a mentális egészsége, s akkor hogyan tudnak jobban tanulni, hogyan lesz jobb az életminőségük, s hogyan lesznek stabilabbak idegrendszerileg” – emelte ki a klinikai szakpszichológus.

A konferencia előadója volt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is, aki a nap korábbi részében látogatást tett Kárpátalja más helyszínein is. „Reménnyel telt el a szívem, mert ahol ilyen nagyszerű pedagógusok vannak, ott van jövő, van holnap. És biztos vagyok abban, hogy mindannyiunkat segít a Jóisten, de leginkább az itt élőket, hogy megtalálják a párbeszédet a béke felé vezető úthoz. Ezért imádkozunk” – fogalmazott Böjte Csaba. A szeretet nem jutalom, hanem orvosság, az egyetlen orvosság, amely bennünket is, de a világot is jobbá tudja tenni, nélküle elveszünk; hinnünk kell, hogy a szeretet szeretetet szül, s a kitartó jóság jobbá teszi a világot – ez volt a legfőbb mondanivalója az erdélyi szerzetes előadásának. „A tanárok mindennap készülnek az óráikra, megkezdik a tanítást, s a gyermekek csintalanságát és szétszórtságát is jósággal, türelemmel próbálják legyőzni. Ehhez igyekeztem muníciót adni. Nem hiszem, hogy Jézus Krisztus lehetetlen feladatot bízott volna ránk. Egész biztos, hogy nem egy utópiát kergetünk, amikor azon fáradozunk, hogy gyermekeinket, egymást a szeretet parancsára megtanítsuk, hogy együtt, jó testvérekként szebbé tegyük ezt a világot” – húzta alá Böjte Csaba.

A rendezvény keretében Dobsa Beáta egy virágcsokorral köszöntötte Hnatik-Riskó Mártát, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum magyarnyelv- és irodalomtanárát, aki a közelmúltban vette át külhoni kategóriában az Év tanára kitüntetést.

A konferencia kötetlen eszmecserével, baráti beszélgetésekkel folytatódott.                    

lexi