A NATO-országok polgárainak kétharmada támogatja Ukrajna megsegítését

2024. március 24., 10:34 , 1202. szám

A NATO-tagországok polgárainak kétharmada úgy gondolja, hogy kormányaiknak továbbra is támogatniuk kell Ukrajnát – írta a Jevropejszka Pravda március 14-én. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének megbízásából készült felmérés eredményeit Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ismertette éves jelentése bemutatása során.

Stoltenberg kiemelte: a közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy nagy a támogatottsága Ukrajna további segélyezésének.

„Összességében a NATO-országokban a válaszadók kétharmada azt akarja, hogy országa folytassa Ukrajna támogatását. Ez pedig fontos, hiszen a NATO-országok adják az összes katonai segély 99 százalékát” – mutatott rá a főtitkár.

Emlékeztetett, hogy 2023-ban a szövetségesek folytatták Ukrajna katonai segélyezését, egyes országok pedig először biztosítottak számára nagy hatótávolságú rakétákat, döntöttek F‒16-os vadászrepülőgépek átadásáról, és az elmúlt évben számos „koalíció” alakult a szövetségesek körében Ukrajna ellátására bizonyos típusú fegyverekkel.

A jelentés később közzétett szövegéből kitűnik, hogy összességében a válaszadók 63%-a támogatja Ukrajna támogatásának folytatását. Közülük 30% egyértelműen támogatja, 33% inkább támogatja az Ukrajnának nyújtott segítséget, s összesen 28% van kisebb vagy nagyobb mértékben ellene. A bizonytalanok aránya is meglehetősen jelentős (9%).

Ugyanezen közvélemény-kutatás eredményei azt mutatták, hogy az amerikaiaknak mindössze a 13%-a szavazott volna a NATO-csatlakozás ellen, ha a közvélemény-kutatás idején kellett volna döntenie erről.

(zzz/eurointegration.com.ua)