Fokozatosan növekvő bérek: nemcsak a programozóknak fizetnek sokat

2024. március 24., 12:16 , 1202. szám

A legmagasabb béreket kínáló ukrajnai munkahelyek között ma már nemcsak programozói és menedzseri állásokat találni – derül ki az RBK–Ukrajina összeállításából.

Ukrajnában a háború ellenére fokozatosan emelkednek a bérek. A munkaadók 2024 februárjában 3%-kal magasabb fizetéseket kínáltak az év eleji adatokhoz képest. A work.ua portál megjegyzi, hogy az elmúlt hónapban az átlagkereset 500 hrivnyával nőtt, és országos szinten elérte a 20 000 hrivnyát. Továbbra is Kijev megye vezet e tekintetben, ahol a munkáltatók átlagosan 22 000 hr-t hajlandók fizetni a munkavállalóknak.

Ami az egyes kategóriákat illeti, jelenleg az ukrán védelmi erők szakembereinek fizetése a legmagasabb. Felderítőknek, gránátvetősöknek, drónirányítóknak, mesterlövészeknek, lövészeknek stb. több mint 70 000 hr-t kínálnak.

A civil szakmák közül hagyományosan magas a keresete az „IT-seknek”, illetve a különböző területeken vezető beosztást betöltő dolgozóknak és menedzsereknek, de számos további kategóriában is átlag felettiek a bérek. A work.ua tanulmánya szerint februárban a legmagasabb fizetések a következő szakmákban voltak: médiavásárló (50 ezer hr), nemzetközi gépkocsivezető (45 ezer hr), illetve egyaránt 40 ezer hrivnyát keresnek a keramikusok, karosszérialakatosok, fogorvosok.

Az átlagbéreknek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által 2024. március 1-jén közzétett listája szerint a menedzserek és az IT-szakma képviselői mellett a legmagasabb jövedelmet a következő állásokban kínálják: plasztikai sebész (40 000 hr); alumínium szerkezetek összeszerelője (36 000 hr); pénzbeszedő-sofőr (28,5 ezer hr); emelő berendezések elektrotechnikusa (28,17 ezer hr); textilgyártási színező (27 000 hr); kiadói-nyomdai technológus (25 ezer hr).

                (zzz/rbc.ua)