Podoljak: Ukrajnának semmi köze a moszkvai külvárosi támadáshoz

2024. március 23., 09:27

Mihajlo Podoljak, az ukrán Elnöki Hivatal (OPU) vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy Ukrajnának semmi köze ahhoz a lövöldözéshez, amelyet ismeretlenek követtek el az Oroszországi Föderáció moszkvai területének egyik koncerttermében március 22-én, pénteken – közölte a DW.

„Tisztázzuk. Ukrajnának semmi köze ezekhez az eseményekhez” – jelezte a tanácsadó a Telegramon közzétett videóban.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna „teljes értékű, teljes körű, hatalmas, intenzív háborút” folytat az orosz reguláris hadsereggel és az Oroszországi Föderációval.

„És mindentől függetlenül minden pontosan a hadszíntéren fog eldőlni Ukrajna számára. Fontosak a hatékony hadműveletek, offenzív hadműveletek, hogy megsemmisítsük az orosz reguláris hadsereget, és ezzel véget vessünk ennek a háborúnak” – hangsúlyozta Podoljak.

Szerinte Ukrajna soha nem alkalmazott terrorista háborús módszereket, ellentétben az Oroszországi Föderációval. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy még a legújabb kori orosz történelemben is volt rá precedens, hogy a saját polgáraik elleni terrortámadásokat használtak fel támadó katonai akciók igazolására.

Podoljak arra is felhívta a figyelmet, hogy jóval a terrortámadás előtt külföldi országok oroszországi diplomáciai képviselői terrortámadások lehetőségére figyelmeztettek az Oroszországi Föderáció további propagandájához vagy egyéb akcióihoz.

„A nagyszabású mozgósítás, militarizálás és az Ukrajna polgári lakossága elleni abszolút arcátlan népirtó rakétatámadások további igazolása érdekében” – fogalmazott az OPU vezetőjének tanácsadója.

(dw.com/Kárpátalja)