Nyílt nap a beregszászi Frangepán óvodában

Elkezdődött a beiratkozási időszak

2024. március 19., 18:13 , 1203. szám

Március 19-én nyílt napot tartottak a P. Frangepán Katalin Gimnázium Beregszászi Bázisóvodájában, ahol Jakab Andrea, a P. Frangepán Katalin Gimnázium igazgatója és Sztankovics Szilvia, az óvoda vezetőnője mutatta be a jól felszerelt mintaóvodát a szülőknek és 2 éves körüli gyermekeiknek.

Jakab Andrea igazgató elmondta, hogy a gimnázium egy 2020-ban alakult magyar tannyelvű magán oktatási intézményhálózat, amely négy óvodai részleggel indult, ma már elemi iskoláik is vannak, és összesen kilenc alintézményük, de tervezik újabbak megnyitását is. Óvodáikban és iskoláikban magyar nyelven zajlik az oktatás, amely a magyar néphagyományokon alapszik. Az óvodában ennek megfelelően a hagyományok elsajátítását, valamint az ukrán és az angol nyelv elsajátítását segítő szakkörök is vannak az óvodákban. Az igazgató a beregszászi bázisóvodáról elmondta, hogy 2021-ben kezdte el a működését, ma hat csoportban 106 gyermek nevelkedik.

Sztankovics Szilvia vezetőnő az általa vezetett, kiválóan felszerelt bázisóvoda kapcsán elmondta még, hogy intézményük a legnagyobb létszámmal üzemelő óvoda Beregszászban és az egész Beregszászi járásban. Jelenleg 24 pedagógus és 17 kisegítő személy vesz részt az oktatatási-nevelési folyamat. Egyebek mellett fejlesztő szakköreik miatt adnak többet, mint egy állami óvoda, illetve logopédus és pszichológus is foglalkozik a gyerekekkel. Szolomijkától ukránul tanulnak a magyar ajkú gyerekek, míg az esernyőjével érkező Mary Poppins az angol nyelv szépségeibe vezeti be őket. Ezenkívül népi játékokat, népdalokat és néptáncokat is tanulnak a gyerekek a Tulipán Tanoda oktatóitól. Bekapcsolódtak a Rolling Kids Programba, melynek keretében egy mini KRESZ-pályát építettek ki az óvoda kertjében, ahol gokartok segítségével is igyekeznek elmélyíteni bennük a közlekedési szabályokat.

A tájékoztatás után az érdeklődő szülők és az apróságok bejárhatták az óvodát, benézhettek egy készségfejlesztő egy népdaléneklési foglalkozásra is. De találkozhattak az angolul beszélő Mary Poppins-szal is, akivel meglepően jól megértik egymást a nagycsoportosok.

A magyar állam támogatásából fenntartott bázisóvoda a beregszászi és városkörnyéki szülők mellett sok ukrán szülőt is meggyőzött, hisz sok az ukrán ajkú gyermek is az óvodában. Az intézmény vezetői arra bátorítják a szülőket, hogy keressék fel intézményüket, és ha gyermekük számára őket választják, akkor még a nyáron kezdődjön el a kicsik beszoktatása.

dózsa