Az állam 66 milliárddal tartozik a nyugdíjasoknak az elvesztett bírósági perek után

2024. március 18., 16:27 , 1201. szám

Hatvanhat milliárd hrivnyára nőtt az állam tartozása a bírósági perek nyomán, amelyekben a nyugdíjasoknak sikerült elérniük nyugdíjuk összegének újraszámítását. Ez a tartozás a nyugdíjak korábbi időszakokban elvégzett újraszámításaiból fakad – jelentette ki Darina Marcsak, a szociálpolitikai miniszter első helyettese a Gazdasági krónikák podcastban, amelyet az Ekonomicsna Pravda idéz.

„A bírósági döntések miatti hátralékok ma nagyon nagy problémát jelentenek. Azt mondanám, hogy ez egyfajta Damoklész kardja a nyugdíjrendszer felett. Jelenleg 66 milliárd hrivnya az adósságunk a nyugdíjrendszerben a bírósági döntések alapján. Ez az összeg nagyon gyorsan növekszik” – tájékoztatott.

A tartozás nagyobb része – 57%-a – a volt katonák és a rendvédelmi szervek dolgozóinak bírósági ügyeiből származik, akikre külön nyugdíjszabályok vonatkoznak. Ezek többek közt előírják, hogy a nyugdíj mértékét a katonák és a rendvédelmi szervekben dolgozók aktuális pénzbeli ellátásának, illetve bérének összegéhez kell igazítani. Az állam nyugdíjügyekben fennálló tartozásának további 26%-a a csernobili áldozatoknak járó kifizetésekhez köthető.

Marcsak hangsúlyozta, az államnak nincs adóssága a folyó kifizetések terén. Ám amikor a bíróságok döntenek valamelyik felperes nyugdíjának újraszámításáról, általában kötelezik az államot, hogy az előző 5–10 évre vonatkozóan is fizesse ki az újraszámított nyugdíjat. Ezen „újraszámításokból” keletkezett a tartozás.

Szerinte a jogszabályok túlzott bonyolultsága az egyik oka annak, hogy az állam veszít a bíróságon a nyugdíjasokkal szemben: „Nem nehéz ellentmondást találni az ilyen összetett, több mint 10 törvényben szétszórt jogszabályi rendelkezésekben, amelyek aztán alapot adnak a törvény értelmezésének megkérdőjelezésére.”

További problémák forrása, mutatott rá a miniszterhelyettes, amikor a szabályozás egyes rendelkezéseit az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezi, majd a felperesek követelik, hogy az állam folyósítsa a járandóságukat a korábbi törvényi szabályozás rendelkezései szerint.

Az állam jelenleg alig talál forrást az elvesztett nyugdíjperek utáni adósság törlesztésére. Marcsak szerint 2023-ban a kormány mindössze körülbelül 360 millió hrivnyát különített el erre a célra.

(szcs/epravda.com.ua)