Vasárnapi üzenet: 2024. március 10.

2024. március 10., 08:15 , 1200. szám

„Fülöp így szólt hozzá: »Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk.« Jézus erre ezt mondta: »Annyi ideje veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem lát, látja az Atyát.«”  János 14, 8–9

Kedves Olvasó! Egyszer egy olyan emberrel beszélgettem Istenről, aki az egyháztól távol nőtt fel, és a Biblia tanításairól szinte semmit nem tudott. Ez az ember azt mondta nekem:

– Tiszteletes úr, olyan nehéz dolog az, amit Isten kér. Higgyünk benne úgy, hogy nem látjuk, nem tudunk vele találkozni. És azt kéri, higgyük el, hogy létezik, sőt bízzunk meg benne. Legalább ha lejönne erre a földre és megmutatkozna nekünk, akkor könnyebb lenne benne hinni.

Erre én így válaszoltam:

– Tessék elhinni, hogy Isten pont ezt tette meg! Lejött a földre emberi alakban és bemutatkozott az embereknek. Tanított és csodákat tett. És mit gondol, vajon hittek benne az emberek?

– Nem hittek?

– Nem.

A fenti rövid párbeszéd arra az ősi igényünkre világít rá, hogy szeretnénk látni Istent. Ha látnánk, akkor hinnénk is benne – gondolja az ember. Hiszem, ha látom – tartja a mondás. Sőt, manapság még annak sem igen hihet az ember, amit a saját szemével lát. A photoshop és deepfake világában a szemünknek is egyre kevésbé hihetünk.

Viszont Isten megismerése lehetséges Jézus által. Aki Őt látja, az Atyát látja. Jézusban lehet szemlélni, hogy az Atya komolyan veszi a bűnt és haragszik rá. Annyira haragszik, hogy valakinek meg kell halnia büntetésként. De Jézusban lehet szemlélni Isten szeretetét is. Nem az embernek kell meghalnia saját bűnéért, az egyszülött Fiú vállalja magára a mi bűneinket, mert Isten szeret minket és meg akar nekünk bocsátani. Aki látja Jézust, az látja az Atyát is. Mert az Atya Jézusban vált megismerhetővé a mi számunkra. Az örök Isten emberi formába öltözött, hogy megismerhessük Őt.

De aki nem ismeri a Fiút, nem ismeri az Atyát sem. Nem lehet Isten ismeretére eljutni semmilyen más úton. A történelem, a lelkiismeretünk vagy a teremtett világ is Istenről beszél ugyan, de ezekből a forrásokból csak részletekben, töredékesen ismerhető meg az Atya. Ismerd meg a Fiút mint megváltódat, és atyáddá lesz a mindenható Isten. Ámen.

Kacsó Géza
református lelkipásztor