A nő szerepe az őskorban

2024. március 8., 11:50

Ilyen elnevezéssel nyílt időszaki kiállítás a Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Helytörténeti Múzeumban. A hírt a vármúzeum Facebook-oldalán közölték.

„A tárlat a kőkorszaki női kultusz titkait mutatja be. A látogatók az új időszaki kiállításnak köszönhetően betekinthetnek az ókorba. A régi leletek segítenek jobban megérteni a nők szerepét az ősemberek életében. A kiállítás a paleolitikum korbeli nőkultuszához kapcsolódó különféle artefaktumokat mutat be. Az egyik fő műtárgy az úgynevezett „őskőkori Vénusz-szobor”. A Vénusz figura bármely felső paleolit korbeli nőt ábrázoló szobor, amelyet általában körbe faragnak. A legtöbbet Európában tárták fel, de Szibériáig találtak, és Eurázsia nagy részén is elterjedtek. A figurák arról tanúskodnak, hogy a nők milyen fontos vallási és kultikus funkciókat láttak el az ókori társadalmakban.

A kiállítás egyik kulcsfontosságú eleme a paleolitikum korbeli nők mindennapi életének rekonstrukciója. Megtekintése során elmélyülhetünk az emberiség ókori történelmében, és többet megtudhatunk a nők szerepéről a kultúra és a vallás fejlődésében” – olvasható a bejegyzésben.

(Facebook/RV)