Közös nyilatkozattal zárult a Délkelet-Európa–Ukrajna csúcs

2024. március 5., 13:19 , 1200. szám

Közös nyilatkozat aláírásával ért véget február 28-án Délkelet-Európa és Ukrajna vezetőinek csúcstalálkozója Albániában. A nyilatkozat szövegét közzétették az ukrán államfő honlapján – írja az Ukrinform.

A részt vevő országok – Ukrajna mellett Koszovó, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország és Románia – vezetői megerősítették, hogy töretlenül támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert 1991-es határai között, és kinyilvánították, hogy továbbra is elkötelezettek amellett, hogy biztosítsák Ukrajna számára a szükséges támogatást az orosz agresszió leküzdéséhez, ameddig erre az igazságos béke eléréséhez szükség van. Felszólították továbbá az egész nemzetközi közösséget, hogy fokozza Ukrajna támogatását a szabadságért, a függetlenségért és a területi integritásért folytatott küzdelmében.

Ezen túlmenően a délkelet-európai országok vezetői megerősítették elhatározásukat, hogy fokozzák a közös erőfeszítéseket, valamint országaik kölcsönös támogatását a nyugat-balkáni régiónak, Ukrajnának, a Moldovai Köztársaságnak és Grúziának az európai uniós tagság felé vezető útján.

Az aláíró országok vezetői kinyilvánították, támogatják Ukrajna jogát, hogy maga választhassa meg biztonsági megállapodásait. „A NATO-tagországok és tagjelölt országok jóváhagyják a jövőbeni NATO-tagság felé tett lépéseit, és támogatják Ukrajnát abban a törekvésében, hogy amint a biztonsági feltételek lehetővé teszik, a Szövetség tagjává váljon” – áll egyebek mellett a dokumentumban.

(szcs/ukrinform.ua)