Közgyűlések KMKSZ-alapszervezetekben

2024. február 14., 11:49 , 1197. szám

Közgyűlések KMKSZ-alapszervezetekben

A megszokott rendben zajlanak megyeszerte a közgyűlések a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteiben.

A Felső-Tisza-vidéken a Gyertyánligeti Alapszervezet február 10-én, a helyi Magyar Házban tartotta meg közgyűlését, amelyen jelentős létszámban vettek részt a gyertyánligeti magyarság KMKSZ-tagjai. Ájben István, az alapszervezet elnöke évösszegző beszámolójában megjegyezte: nagyon nehéz éven vannak túl, de a KMKSZ igyekezett segíteni a helyi magyarságot szülőföldön való boldogulása szempontjából. Az elnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt évben több kulturális programot szerveztek: március 15-e, anyák napja, szépkorúak napja, megemlékezés a málenkij robot áldozatairól, valamint a helyi hagyományos karácsonyi betlehemes Heródes-játékot is felelevenítették. Ájben István kiemelte, hogy az idei kulturális programokat jótékonysági gyűjtéshez kapcsolják majd, amely által a fronton teljesítő gyertyánligeti katonák családjait szeretnék támogatni.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke az aktuálpolitikai helyzetet ismertetve kiemelte: az elmúlt harmincöt évben a szórványmagyarságban is kiépült egy intézményrendszer, amelynek köszönhetően ma iskolák, óvodák működnek. Az idei év az összekapaszkodás, a hálózatosodás éve lesz, melyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság is meghirdetett. „A legfontosabb feladat, hogy iskolák és óvodák között hálózatot, kapcsolatokat hozzunk létre, s azokat a határainkon túlra is kiépítsük. Elsődleges prioritás kell legyen a tömbben élő magyarság számára, hogy felelősséget vállaljon a szórványért. Mert a szórvány érték, amelyet meg kell tartani” – szögezte le Sari József.

Ezt követően az alapszervezet gazdasági titkára, Kamarás László beszámolt a taglétszám változásáról az elmúlt évben, majd ismertette az alapszervezet elmúlt évi bevételét és gazdasági kiadásait.  Végezetül Sari József a KMKSZ nevében elismerő oklevelet adott át a helyi alapszervezet egykori kiemelkedő aktivistái, id. Ájben István, valamint Husz József számára.

Az Aknaszlatinai Alapszervezet közgyűlését február 11-én, a Bolyai János-líceum aulájában tartották meg. Szedlák Gyula elnök beszámolójában elmondta, hogy bár szerény körülmények között, de az egyház és az iskola közreműködésével minden egyes tervezett rendezvényüket megtartották. Reményét fejezte ki, hogy mihamarabb a régi formában tarthatják meg ünnepségeiket, megemlékezéseiket. Az 1944-es emlékmű javításra szorul, kérte a tagságot, hogy ebben működjenek közre.

Hozzászólásában Kocserha János többek között azt szorgalmazta, hogy amint arra lesz lehetőség, az aknaszlatinai augusztus 20-ai központi rendezvény kapcsán vissza kell térni az eredeti elképzeléshez, mert a szórvány megérdemli, hogy legalább egy évben egyszer együtt emlékezzen meg vidékünk tömb- és a szórványmagyarsága.

Benedek Imre hozzászólásában elmondta, hogy bár a kistérségi tanácsban csak két KMKSZ-es képviselő van (Szedlák Gyula és ő maga), de ők azok, akik minden egyes megbeszélésen, ülésen jelen vannak, és ezt a kistérség vezetősége is értékeli. Ennek az elkötelezett munkának az eredménye, hogy a magyar iskola meg tudta tartani önállóságát és jelenleg líceumként működik, ellentétben sok román iskolával.

Sari József, a középszintű szervezetének elnöke megköszönte mindazok munkáját, akik az elmúlt 35 évben kitartottak a KMKSZ mellett és tevékenységükkel hozzájárultak a közösség erősödéséhez, fenn- és megtartásához. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2024-es év a Máért határozata szerint a hálózatosodás, a kapcsolatteremtés és -elmélyítés éve. Mint mondta: „Keresnünk kell a kapcsolatot egymással: óvodának óvodával; iskolának iskolával, óvodával; egyházaknak egyházakkal; közösségeknek közösségekkel; tömbnek a szórvánnyal Kárpátalján beül, de az anyaország és a Kárpát-medence vonatkozásában is.”

A Beregszászi járásban eddig öt alapszervezetben került sor közgyűlésre. Csetfalván Tar Attila, Bátyúban Bimba Csilla, Bótrágyon Horváth Árpád, Somban Barta Ferenc elnökök, míg Nagybakosban Badó Veronika alelnök tartott beszámolót az alapszervezet munkájáról és tevékenységéről.

A községekben mindenütt megtartották a szokásos évi, idén leginkább csendes megemlékezéseket. Mindegyik községi alapszervezet részt vett és sikeresen mozgósította a helyi gazdákat a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő programban és a búzaösszeöntési akcióban. Több helyen hagyományőrző rendezvényeket szerveztek a fiatalok bevonásával, valamint részt vettek a Csomai Honfoglalási Emlékparkban lebonyolított rendezvényeken.

Az alapszervezeti elnökeink teljesítették a szociális támogatások célba juttatásának feladatkörét, s aktívan bekapcsolódtak az egészségügyi támogatások lebonyolításába is.

A lezajlott közgyűléseken részt vett Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke is, aki ismertette az Ungváron lezajlott ukrán–magyar külügyminiszteri találkozó eredményeit, valamint beszélt a kárpátaljai magyarság és a KMKSZ erőfeszítéseinek köszönhetően az ukrán parlament által módosított kisebbségi törvény várható hatásairól. Kiemelte még Magyarország segítségnyújtásának jelentőségét, melyet humanitárius akciók formájában juttat el Ukrajnába, s melyből a kárpátaljai magyarság is részesül.              

(svsz)