Az elnök leváltotta a hadsereg főparancsnokát

2024. február 14., 08:04 , 1197. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 8-án, múlt csütörtökön felmentette tisztségéből Valerij Zaluzsnijt, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát, s utódjául Olekszandr Szirszkijt tette meg.

Aznap délután Zelenszkij és Zaluzsnij szinte egyidejűleg számoltak be találkozójukról és a fegyveres erők vezetésében tervezett személycserékről – írja a DW.

„Megköszöntem neki, hogy két éven át védte Ukrajnát – írta Zelenszkij a Telegramban. – Megbeszéltük, milyen újításokra van szüksége az Ukrán Fegyveres Erőknek. Megbeszéltük azt is, hogy kik alkothatják a fegyveres erők megújuló vezetését. Most van itt az ideje egy ilyen megújulásnak. Felajánlottam Valerij Fedorovicsnak, hogy továbbra is legyen a csapat tagja.”

Zaluzsnij tájékoztatása szerint „döntés született a megközelítések és a stratégia megváltoztatásának szükségességéről”.

„A 2022-es év feladatai eltérnek a 2024-es évétől. Ezért mindenkinek változnia kell, és alkalmazkodni az új realitásokhoz” – jegyezte meg.

Később az elnök honlapján megjelent a rendelet Zaluzsnij felmentéséről. Egy másik határozatával Zelenszkij elnök Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki a fegyveres erők főparancsnokává.

Esti videoüzenetében az elnök Szirszkijt a legtapasztaltabb ukrán parancsnokként, olyan harctéri parancsnokként jellemezte, „aki rendelkezik sikeres védelmi tapasztalatokkal – a kijevi védelmi műveletben –, és sikeres támadó tapasztalatokkal – a harkivi felszabadító műveletben”.

„Őszintének kell lennünk: a stagnálás érzése déli irányban és a donyecki harcok nehézségei befolyásolták a közhangulatot. Az ukránok kezdtek ritkábban beszélni a győzelemről... Döntővé kell tennünk ezt az évet. Döntővé az ukrán háborús célok elérésében” – indokolta a fegyveres erők vezetésének megújításával kapcsolatos elhatározását az elnök.

Olekszandr Szirszkij 1965. július 26-án született Oroszországban, a vlagyimiri területi Novinki faluban. 1986-ban végzett a Moszkvai Felső Katonai Vezetői Főiskolán. Az ukrán SZSZK-ban szolgált, és a függetlenség kikiáltása után is itt maradt.

2015 telén az ATO egyik parancsnoka volt a Debalcevéért vívott harcokban, ezért utóbb a Bohdan Hmelnickij Érdemrenddel tüntették ki.

Oroszország teljes körű inváziójának kezdetén Szirszkij felelt Kijev védelméért, amiért megkapta az Ukrajna hőse címet.

2022 őszén Szirszkij a szárazföldi erők főparancsnokaként a sikeres ellentámadás egyik irányítója volt Harkiv megyében.

A BBC News Ukrajina bemutatva az új főparancsnokot felidézi, hogy a vezérezredes jó kapcsolatokat ápol az Elnöki Hivatallal, és még 2022 tavaszán megindult a szóbeszéd, hogy ő válthatja Zaluzsnijt a hadsereg élén.

(ntk/dw.com/bbc.com)