Zaluzsnij leváltása ellen tüntettek Kijevben

2024. február 10., 09:27

Mintegy háromszáz ember gyűlt össze február 9-én, pénteken este a kijevi Függetlenség téren, mert nem értettek egyet Volodimir Zelenszkij elnökkel, aki felmentette tisztségéből Valerij Zaluzsnijt az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) főparancsnokát – jelentette a DW.

A tüntetés résztvevői között túlsúlyban voltak a nők és az idősebbek, valamint néhány katona is jelen volt. Egyetlen politikai erő sem csatlakozott az akcióhoz.

„Zelenszkij azért menesztette Zaluzsnijt, mert fél a népszerűségétől. Szembemegy a nép akaratával” – magyarázta elégedetlensége okát a DW tudósítójának a tiltakozás egyik résztvevője.

Olekszandr Szirszkijnek, az új főparancsnoknak a többi tüntetőhöz hasonlóan ő is az orosz származását vetette a szemére, valamint az Oroszországi Föderációban élő rokonait.

„Mindez kompromisszumokhoz vezet bennünket és vereséghez a háborúban” – adott hangot meggyőződésének a tüntető.

Mint ismeretes, február 8-án, csütörtökön este Volodimir Zelenszkij felmentette tisztségéből Valerij Zaluzsnijt, és Olekszandr Szirszkijt nevezte ki a ZSZU főparancsnokává. A DW szerint a személycsere elégedetlenséget keltett a közösségi média felhasználóinak körében, és nem utolsósorban az ellenzéki politikusokban, köztük az ötödik elnök, Petro Porosenko támogatóiban. Porosenko maga tartózkodott attól, hogy nyilvánosan értékelje Zaluzsnij menesztését, akit mindazonáltal „első számú tábornoknak” nevezett.

Ukrajna külföldi partnerei nyugodtan fogadták a főparancsnokváltás hírét, hangsúlyozva, hogy az intézkedés Zelenszkij hatáskörébe tartozik.

(dw.com/Kárpátalja)