Januárban olcsóbb lett a sertéshús

2024. február 10., 12:08 , 1196. szám

Tovább csökkent a szupermarketek polcain a hűtött sertéshús ára januárban – jelentette a dengi.ua az Ukrajnai Sertéstenyésztők Egyesületének (USE) elemzőire való hivatkozással.

A hűtött sertéshús átlagos ára januárban 196,7 hr/kg volt. Ez 2,9%-kal (5,9 hrivnya/kg) alacsonyabb a decemberi átlagnál és 4,7%-kal marad el a 2023. szeptemberitől, amikor elkezdődött az árak „megereszkedése”.

Az elemzők szerint a kiskereskedelmi ár alakulása csak részben tükrözte a felvásárlási ár változását, amely január végén közel 10 hrivnya/kg-mal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.

Megjegyzik, hogy a legszembetűnőbben a sertéslapocka, a comb és a karaj ára csökkent. Ezen húsféleségek átlagos kilo­grammonkénti ára januárban több mint 10 hr/kg-mal (4,5–6%-kal) csökkent decemberhez képest. A szegy és a tarja árának csökkenése viszont mindössze 2%, illetve 2,8% volt, míg a hűtött csontos karaj ára nem változott, a szűzpecsenyéé pedig 1,4%-kal nőtt.

Korábban jelentették, hogy Ukrajnában tovább emelkednek a friss tejtermékek árai. Tavaszra újabb 5–7%-kal drágulhatnak bizonyos termékek.

 (hk/dengi.ua)