Idén is folytatja munkáját a beregszászi környezetvédő

2024. február 10., 17:53 , 1196. szám

Viktor Bucsinszkij, az ismert kárpátaljai környezetvédő továbbra is folytatja munkáját és végeláthatatlan küzdelmét Kárpátalján a környezetszennyezés és a hulladékfeldolgozás problémáival. Az aktivista 2020-ban indította útjára Beregszászban a Színes Tartályok („Кольорові Баки”) ökológiai mozgalmat és társadalmi szervezetet, amelynek fő célja a környezetünk s folyóink megtisztítása és megóvása, a felhalmozódott hulladék eltakarítása és mindezen tevékenységek fenntartása. Ezenkívül az ismeretterjesztés fontosságát is mindig kihangsúlyozza, hiszen érdemes már egész fiatalon elsajátítani és legfőképpen elkezdeni a környezettudatos életmódot a mindennapokban. Az országban kialakult helyzet az ő tevékenységére is rányomta a bélyegét, több nehézséggel is küzd, viszont kitart és reménységgel, tervekkel tekint a jövőbe. Alább a vele készült rövid helyzetjelentésünket olvashatják.

Májusban beszéltünk legutóbb. Akkor az egyik fő problémád a telephellyel kapcsolatos dolgok alakulása volt. Sikerült-e megoldanod?

– Igen. Azóta új telephelyet kerestem és találtam is. Viszont még mindig tart az átköltözési folyamat, mivel rengeteg felszerelést, berendezést, tartályokat kell áthoznunk az új, a beregszászi tűzoltóság mellett lévő bázisunkra. Elég nehéz jelenleg a helyzetünk, a támogatóink sajnos ebben a kérdésben nem tudtak segíteni, ami betudható a mostani háborús helyzetnek is. Ez a telephely 150 négyzetméteres, az előző viszont 500 volt, tehát a méretekben is látszik a különbség. Azonban biztatásra ad okot, hogy idővel ezt is tudjuk majd bővíteni újabb 150, illetve kicsit később még 150 m2-rel. Jelenleg úgymond vegetálunk, nem túl rózsás a helyzet.

További nehézséget okoz, hogy szinte lehetetlen jelenleg férfi munkaerőt találni. Akiknek 3 gyerekük van, és/vagy 60 év felettiek, azok az emberek „aranyat érnek” most. Két fiatal srác segíti jelenleg a munkámat, nagyon szorgalmasak, de nem tudom, hogy meddig maradnak nálam, mert ha jön a jó és melegebb időjárás, akkor nekik is több lehetőségük lesz, és lehet, hogy váltani fognak.

– 2023-ban is szerveztetek környezetvédelmi akciót?

– Természetesen. Augusztusban ismét ellátogattunk a Borzsa folyóra, és a Beregszászi Járásközi Vízgazdálkodási Főosztállyal karöltve eltávolítottuk a folyó kovászói szakaszánál, a felrakott szemétfogó hálóban felgyülemlett szemétszigetet.

Azt mondhatom, hogy jelenleg az ismeretterjesztés került inkább előtérbe, sok oktatási intézménybe hívnak, hogy tartsak előadásokat a szelektív hulladékgyűjtésről, a hulladék felhasználásáról, újrahasznosításáról. Többek között a Mathias Corvinus Collegiumban is voltam már, most pedig Nagybaktára, illetve a Beregszászi Platán Líceumba készülök.

– Milyen terveid vannak?

– Jelenleg csak „folydogál” a munka. Az árak nagyon ingadoznak, munkaerőt pedig – ahogy említettem – nagyon nehéz szerezni. Most a túlélés a cél. Rengeteg hulladékgyűjtő tartály van nálam, viszont most nem alkalmas az idő arra, hogy szétosszam azokat a különböző intézményekben gyűjtés céljából, hiszen nem biztos, hogy érkezek majd kiüríteni is a munkaerő-deficit miatt. A PET-palacknak jelenleg nagyon alacsony az ára, a többi hulladékanyag – kartonpapír, hungarocell stb. – az még úgy, ahogy elmegy. Mindennek alacsonyabb az ára, mint a háború előtt, de van lehetőség értékesíteni, így lassan dolgozunk. Ebben az évben is szeretnék legalább egy folyótakarítási akciót megvalósítani. Nehézségek vannak, de nem adjuk fel! Sokan nincsenek itthon. Akik itthon vannak, azok az emberek továbbra is szelektálnak, mi pedig folytatjuk környezetvédelmi tevékenységünket mind munkával, mind ismeretterjesztéssel, oktatással.                  

Dankai Péter