Népművészeti kiállítás nyílt a beregszászi konzulátuson

2024. február 2., 17:33 , 1196. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusának egyik célja, hogy segítse a helyi kulturális és művészeti ágazatban tevékenykedő alkotókat, szervezeteket, valamint bemutassa és megismertesse szűkebb pátriánk kulturális értékeit. Az elmúlt években számtalan kiváló program által ismerkedhettek meg a helyiek a kárpátaljai művészvilág kiválóságaival és alkotásaikkal. A mostani alkalom során egy különleges népművészeti utazásra várták az érdeklődőket.

Február 1-jén a konzulátus a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltségével együttműködve tartotta meg a Múlt és jelen a viseletekben című kiállítás megnyitóját. Az eseményen a hálózat által két éve életre hívott kárpátaljai népviseletvarró tanfolyamon elkészült alkotások egy részét csodálhatták meg, valamint az egykori viseletek mellett megjelent a régi motívumok újragondolása, modern kori alkalmazása is.

A rendezvény elején dr. Gyebnár István ideiglenes ügyvivő konzul köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott: „A falvakban éppen kivesző népi kultúra anyanyelvünk mellett a másik olyan alap, melyet minden eszközzel élő formájában kell megőriznünk. Hiszen a népművészet, annak nyomai etikai kódként hagynak nyomot maguk után. A jelen kiállítás a kárpátaljai népviselet egy-egy múltbeli és jelenbeli darabját jeleníti meg.” Hangsúlyozta: minden tájegységnek megvan a maga sajátos jellegzetessége, azonban fontos a népművészet továbbadása és megélése, hiszen ez teszi erőssé a közösségek identitását.

Ezt követően a Jászberényből érkezett Tajti Erzsébet viseletkészítő, a Hagyományok Háza szakoktatója tartott tárlatvezetést. Mint mondta, a kiállításon a tanfolyam vizsgamunkái láthatók, valamint Prófusz Marianna keze munkája által készült szőtteseket tekinthettek meg az érdeklődők. A munkák nagy része rekonstruált viselet, melyeket egy-egy régi családi fénykép ihletett. Három viski parasztpolgári viselet, illetve egy nagydobronyi menyasszonyi öltözet és egy gyászviselet volt látható. Tajti Erzsébet mindenkit arra buzdít, hogy ma is bátran merítsenek páratlan örökségünk kincsestárából, építsék be ezeket a mindennapjaikba. Erre gyönyörű példák voltak a kiállítás másik részét képező szettek, melyekben a népi kultúra motívumainak modern újraértelmezése került előtérbe.

A kiállítást a Beregszászi Rezeda Folkműhely növedékeinek előadásai tették színesebbé. A Rezeda Band – Körözsi Károly, Körözsi András, Körözsi Ferenc és Makó Jázmin – somogyi dallamokat muzsikált. Pércsi Márton és Nagy Eszter a jól ismert nagydobronyi csárdást járta el. Zárásként nagydobronyi friss csárdást adtak elő, mely méltó lezárása volt az eseménynek, és így bizonyos formában a kiállított viseletek is éltre kelhettek körülöttünk. Majd állófogadásra és kötetlen beszélgetésre várták a nagy létszámban megjelent érdeklődőket, valamint mindenki megcsodálhatta a kiállított alkotásokat.

Várady Enikő/Grica Eszter