Ukrajnában a romló demográfiai helyzet miatt csökkenteni kell a felsőoktatási intézmények számát

2024. január 18., 11:09 , 1193. szám

Az utóbbi években Ukrajnában egyre csökken az iskolák végzőseinek száma, ezért csökkenteni kell a felsőoktatási intézmények számát, vagy össze kell vonni azokat – jelentette ki hétfőn Mihajlo Vinnickij oktatási és tudományos miniszterhelyettes a The Ukrainians című kiadványnak adott interjújában, számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A jelentés szerint Vinnickij elmondta: „Tavaly Ukrajnában mintegy 360 ezren végezték el az iskolát, míg 2008-ban ez a szám még elérte a 640 ezret. 2008-ban mintegy 350 felsőoktatási intézmény működött, átlagosan 6,7 ezer diákkal. Ugyanakkor 2021-ben az intézmények száma 300-ra csökkent. Átlagosan körülbelül 3 400 diák tanul mindegyikben.”

„Az ukrán diákok külföldre való kiáramlásának problémája sokkal kisebb, mint gondolnánk. Csak a demográfiai adatok alapján, ami nem veszi figyelembe a háborúhoz kapcsolódó migrációs mutatókat, azt látjuk, hogy az utóbbi 17 évben folyamatosan csökken a születések száma Ukrajna területén.

2033-ra megközelítőleg 300 000 diplomásunk lesz, és ez a szám biztosítja az Ukrajna által még nem ellenőrzött területek visszatérését” – vélekedett az oktatási miniszterhelyettes. Hozzátette azt is, hogy 100 magán felsőoktatási intézmény és 40 kommunális intézmény mellett ma csaknem 170 állami egyetem működik Ukrajnában.

A minisztérium kidolgozta a felsőoktatás reformjáról szóló törvénytervezetet, amelynek eredményeként mintegy 100-ra kellene csökkennie a felsőoktatási intézmények számának. „A felsőoktatási intézmények számát bizonyos mértékben csökkenteni kell, vagy össze kell vonni azokat. Ezenkívül a törvénytervezet nemcsak az egyetemek számának csökkentését, hanem azok minőségének javítását is biztosítja” – mutatott rá Mihajlo Vinnickij.

(vb/karpat.in.ua)