Megfenyegettek egy újságírót

2024. január 18., 17:18 , 1193. szám

Az ukrán hatóságoknak „gyors és alapos” vizsgálatot kell végezniük az Oleh Baturint ért fenyegetések ügyében, amelyek azután érték az újságírót, hogy megjelent a Herszon Megyei Tanács egyik képviselőjéről szóló anyag – közölte január 9-én az Újságírók Védelméért Bizottság (Committee to Protect Journalists, CPJ), amelyet a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata idéz.

December 31-én az Újságírói Nyomozások Központja, ahol Baturin dolgozik, cikket jelentetett meg Valerij Szaltikovról, a Herszon Megyei Tanács képviselőjéről (Európai Szolidaritás). Az újságírók szerint Szaltikov orosz útlevelet kapott, és bejegyeztette cégét a megszállt területeken, a megszálló hatóságnál.

Az anyag szerzője nem volt feltüntetve a cikkben, de Baturin megosztotta Facebook-oldalán. Az újságíró ehhez a publikációhoz köti a kapott fenyegetéseket, mivel a megjelenése után érkeztek.

„Baturin elmondta, hogy a közösségi médián keresztül körülbelül öt különböző feladótól kapott »egy sor« fenyegetést, amit január 4-én jelentett a rendőrségnek. A CPJ értesülése szerint ezek között volt nemi erőszakkal való fenyegetés, valamint anonim és nevesített fiókokból származó homofób megjegyzések a Telegramon és a Messengeren” – áll a bizottság jelentésében.

Baturin elmondta a CPJ-nek, hogy mivel a megszállt területen tartózkodó Szaltikovnak sok a barátja és a rokona más régiókban, oka van félteni az életét és egészségét.

„Az ukrán hatóságoknak gyorsan és alaposan ki kell vizsgálniuk az Oleh Baturin újságíró elleni erőszakkal való fenyegetéseket, és meg kell győződniük róla, hogy biztonságban lesz. Baturin munkája közérdek, és lehetővé kell tenni számára, hogy megtorlástól való félelem nélkül végezze azt” – jelentette ki Gulnoza Said, a CPJ európai és közép-ázsiai programkoordinátora.

Baturin arról is tájékoztatta a CPJ-t, hogy január 6-án felhívták a rendőrségtől, és megígérték, hogy egy nyomozó hamarosan felveszi vele a kapcsolatot, de január 8-án ez még nem történt meg.

A Bizottság hozzáteszi, hogy írásban fordult Szaltikovhoz és a Nemzeti Rendőrséghez kommentárért, de nem érkezett válasz. Az Európai Szolidaritás január 5-én bejelentette, hogy Valerij Szaltikovot kizárták a pártból.

(ntk/radio­svoboda.org)