A mentősök két kilométert gyalogoltak egy csípőtáji törést szenvedett beteghez

2024. január 13., 09:53

Erről január 12-én, pénteken számolt be a Kárpátaljai Területi Sürgősségi Központ.

„A hívás pénteken 8 óra 51 perckor érkezett a nagyszőlősi járási Fakóbükk (Bukove) faluból, mondta Ivan Postak mentőápoló. A sérült nő bátyja azt mondta, hogy az úton megvárja a mentőautót, és a helyszínre vezeti a csapatot. Bár tájékoztatott a házhoz vezető rossz útról, de 23 év mentős munkám során először kerültem ilyen extrém helyzetbe.”

A községbe érve világossá vált, hogy kb. 2 km-t kell gyalogolni a házig, mert még a négykerék-meghajtású mentőautó sem tudta leküzdeni a terepet. A csapat mindent magához vett, amire szükség lehetett, és elindultak a beteghez.

„Megbeszéltük útközben, hogyan szállítjuk majd a nőt. Először az Állami Mentőszolgálat munkatársait akartuk hívni, de sokat kellett volna várni. Úgy döntöttünk, hogy a helyi lakosokhoz fordulunk segítségért. Vaszil Lavszka és Ivan Csorba helyi erdészeti munkások jelentkeztek. Mint kiderült, az 56 éves betegnél csípőtáji törés gyanújára utaló jelek voltak. Rögzítettük a testrészt, fájdalomcsillapítót kapott, betettük a kocsiba és óvatosan a mentőautóhoz hajtottunk...”

Az egészségügyi intézmény tájékoztatása szerint a nő jelenleg a nagyszőlősi kórházban van.

(0312.ua/RV)