Visszacserélhető-e az üzletben a pelenka?

2023. november 27., 15:42 , 1186. szám

„A férjem figyelmetlenségből nem a megfelelő méretű babapelenkát vásárolta meg. Amikor visszament a szupermarketbe, hogy másikra cserélje (a csomagolás sértetlen volt), megtagadták a cserét. Azt mondták, hogy a csecsemők számára készült termékek nem cserélhetők ki. Hol van ez megírva?”

– A Miniszteri Kabinet 1994. március 19-i, 172. számú határozatával jóváhagyott lista (Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню) szerint a csecsemőknek szánt áruk (pelenka, cumi, cumisüveg stb.) nem cserélhetők ki (válthatók vissza). Ugyanakkor jelenleg egyetlen jogszabály sem határozza meg, hogy egy gyermek milyen életkorban/életkorig tekintendő csecsemőnek, ennek megfelelően a törvények nem adnak egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy mely kicsinyeknek szánt áruk tekinthetők a csecsemők számára készülteknek, s következésképpen nem cserélhetők (válthatók vissza) a kereskedelemben.

Ilyenkor elvben figyelembe vehetők a pszichológusok és pedagógusok által alkalmazott életkor-periodizációk, melyek legtöbbször egyéves korig tekintik csecsemőnek a gyermeket. Az viszont a kereskedő álláspontját erősítheti, hogy a lista a csecsemőknek szánt, nem cserélendő áruk között konkrétan megemlíti a pelenkát. Mindezek fényében nem csoda, ha nem sikerül jobb belátásra bírni a kereskedőket. Ebben az esetben is lehetőség van azonban arra, hogy a polgár a bírósághoz forduljon.

hk