Beregszász szíve címmel készült dokumentumfilm a beregszászi nagyzsinagóga rekonstrukciójáról

2023. október 31., 08:13 , 1183. szám

A TV21 Ungvár munkatársainak közreműködésével film készült a beregszászi nagyzsinagóga rekonstrukciós munkálatairól. A filmben az előkészületi tervek megvalósulását és a pontos építészeti, kivitelezési munkálatok megtervezésének folyamatait láthatjuk, melyen mintegy negyven szakember dolgozott.

A nagyzsinagóga rekonstrukciójáról szóló projekt megkezdését Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese 2022. február 18-án jelentette be a jelenleg művelődési házként funkcionáló egykori zsinagóga épületének nagyszínpadán. A tervek szerint a magyar kormány által finanszírozott projekt lesz az évtized legnagyobb kulturális beruházása vidékünkön: olyan korszerű, technikailag felszerelt színházi teret szeretnének létrehozni, amely által Beregszász is bekapcsolódhat Európa kulturális vérkeringésébe. 

A Debreceni Kamilla szerkesztő-riporter, Bereczky Tamás és Balla Béla operatőrök által készített film révén részletes képet kaphatunk az építéstörténeti feltárásokról és kutatásokról, valamint egy új multifunkcionális kulturális központ kivitelezési terveiről. Ezen felül a pontos rekonstrukciós kivitelezéssel is megismerkedhetünk, illetve azzal, hogy a szakemberek hogyan szeretnék a múltat és a jelent egy különleges tervezésű kulturális központban ötvözni. Az erről szóló dokumentumfilmet Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály termében mutatták be.

Gyebnár István, a beregszászi konzulátus ideiglenes ügyvivője a dokumentumfilm vetítése kapcsán elmondta: az egykori zsinagóga épülete igazán lenyűgöző része Beregszász történelmének, vidékünk egyik meghatározó szimbóluma. „A jelenleg művelődési házként funkcionáló egykori zsinagóga rekonstrukciójának előmunkálati tervein eddig mintegy negyven ember dolgozott. Az előzetes tervek alapján a jelenleg szarkofágba csomagolt egykori zsinagóga felújításának előtervezetében a következők szerepelnek: belül korszerű technikával felszerelt, egyéb kulturális funkciók befogadására is alkalmas színháztermet szeretnének majd kialakítani; ezen felül az épületet egy modern üveghomlokzatú épületszárnnyal is bővítenék, amelyet egy üvegezett átrium kötne össze a főépülettel, a szárny a színházat kiszolgáló helyiségeknek, valamint közönségforgalmi tereknek ad majd helyet. A dokumentumfilm az eddigi terveket, elképzeléseket örökíti meg” – fogalmazott a konzul.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere a bemutatón kifejezte abbéli reményét, hogy a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek, és átadásra kerülhet a rekonstruált épület. Mint mondta: „Nekünk mindenben meg kell felelni ahhoz, hogy ezt a kulturális bástyát megfelelő energiával tudjuk majd feltölteni, amikor megépül.” A polgármester köszönetét fejezte ki Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, aki a program első pillanatától kezdve igyekszik segíteni annak kivitelezését, valamint Magyar Levente külügyminiszter-helyettes úrnak, aki szintén teljes odaadással igyekszik mindent megtenni azért, hogy ez a projekt megvalósuljon. Mint mondta: a program által Beregszász bekerülhet majd Európa kulturális vérkeringésébe, hiszen helyet kaphatnak itt nemzetközi színházi fesztiválok, koncertek, hangversenyek.

Tamási Judit projektvezető a program kapcsán hangsúlyozta: „Kultúrtörténeti mérföldkő, amit el tudtunk érni. Egy ilyen, a határon túl élő magyarságot érintő projekt elsősorban mindig nemzetpolitikai. A végcélunk ezáltal a külhoni magyarság szülőföldön maradásának és boldogulásának segítése. De van egy célrendszerünk. A célhierarchia alján, nevezzük így, egy történeti épületnek a megmentése szerepel. Azt szeretnénk, hogy Beregszász és a Beregszászi járás lakosságát maradandó kulturális élményhez segítsük, az életviszonyaikat javítva ezzel. Célunk továbbá a hullámzó magyar–ukrán viszony javítása is. Nagyon sokszor tapasztaltuk azt, hogy amikor a politika esetleg egymásnak feszül, akkor a kulturális beruházások terén mindig konszenzusra lehet jutni, és ez a projekt is egy nagyon jó példája annak, hogy itt magyarországi, kárpátaljai magyar és ukrán szereplők tudnak együtt teljesen békésen és összehangoltan dolgozni.”

A projekt rekonstrukciós tervezési folyamatai elkészültek, a szakemberek, a Beregszászi kistérség önkormányzata, valamint a projektben részt vevő civil szervezetek pedig bíznak abban, hogy hamarosan a munkálatok is elindulhatnak, amelyek a háború miatt egyelőre stagnálnak, s Beregszász szíve újra ékes pompájában díszeleghet majd.             

ev