Egyre többe kerül az uborka

2023. október 30., 17:35

Drágul az üvegházi uborka Ukrajnában. A zöldségféle ára az elmúlt héten 10%-kal emelkedett az előző héthez képest – jelentette a TSZN az EastFruit projekt elemzőire hivatkozva.

Az üvegházi uborka drágulása e zöldségféle hiányával függ össze, mivel a helyi termelők kínálata korlátozott. Ugyanakkor az üvegházi uborka iránti kereslet továbbra is meglehetősen magas. Így ukrán üvegházi termelők 63–75 hr/kg áron kínálták az uborkát a hétvégén. Ez átlagosan 10%-kal több, mint egy héttel korábban.

„A piaci elemzők a pozitív ártrendet az ebben a szegmensben tapasztalható nagy kereslettel hozzák összefüggésbe. Ugyanakkor az ország nagy részében tartósan hűvös időjárás miatt a helyi stacionárius kombinátokban csekély a betakarított uborka mennyisége. Ez lehetővé teszi a termelők számára, hogy gyakorlatilag naponta emeljék az eladási árakat ezekre a termékekre” – mutatnak rá az elemzők.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy az üvegházi uborka ma még az újabb áremelés után is átlagosan 10 százalékkal olcsóbb, mint tavaly október végén. Elképzelhető, hogy a melegházi gazdaságok a jövőben igyekeznek folytatni termékeik árának emelését, feltéve, hogy maradnak a jelenlegi értékesítési mutatók.

(tsn.ua/Kárpátalja)