Magyar állami kitüntetéseket adtak át Beregardóban

„Kárpátalján sosem volt könnyű magyarnak lenni”

2023. október 12., 08:45 , 1181. szám

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke magas állami kitüntetéseket adományozott hat kárpátaljai magyar számára. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között a bereg­ardói Perényi Kultúrkúriában adta át Heizer Antal kijevi magyar nagykövet és Bacskai József ungvári főkonzul.

A kitüntetések átadása előtt a BorzsaVári zenekar az alkalomhoz illő dalokat és megzenésített verseket adott elő.

Heizer Antal kijevi magyar nagykövet köszöntötte az ünnepi eseményen megjelent kitüntetetteket, hozzátartozóikat és a jelölő szervezetek képviselőit. Megemlékezett a közelmúltban elhunyt Sólyom Lászlóról, a harmadik Magyar Köztársaság harmadik elnökéről. Hangsúlyozta: „Bármilyen nehézségeink vannak most, bármilyen a helyzet, a diplomaták feladata mindig az és az is marad, hogy a két ország közötti kapcsolatokat segítsék. […] Nagyon örülök annak, hogy ma itt olyan emberek kaphatnak magyar állami elismerést, akik nagyon sokat tettek közösségükért. Néhány héttel ezelőtt Ternopilban is adhattam át magyar állami kitüntetéseket. Az anyaország elismerése mindig nagyon fontos, hisz azt a tevékenységet, munkát, több évtizedes erőfeszítést ismeri el, amit a kitüntetettek végeztek és végeznek. Bízom abban, hogy egy pozitív jövő áll a kárpátaljai magyarság előtt. Remélem, Ukrajna pozitív jövőjű fejlődése pedig azt fogja eredményezni néhány éven vagy évtizeden belül, hogy ugyanúgy össze fog nőni a határ két oldalán élő magyarság, mint ahogy ez megtörtént a szomszédos országaink többségével. Bízom abban, hogy Ukrajna egy olyan erős, szomszédos, baráti országa lesz Magyarországnak, amelyre számíthatnak a jövőben, és amely valóban elismeri azokat a jogokat és lehetőségeket, amelyek a nemzeti kisebbségeket megilletik” – fogalmazott az új magyar nagykövet, aki elárulta, hogy maga is kisebbségi népcsoporthoz tartozik, magyarországi német.

Magyarország köztársasági elnöke Dobsa Aranka, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Nagyszőlősi Járási Szervezetének elnöke, a Tiszakeresztúri Általános Iskola nyugalmazott igazgatója részére a kárpátaljai magyar nyelvű oktatásban végzett kimagasló szakmai munkája és elhivatott pedagógusi tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta.

Gerevics János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetője a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át az Ukrajnának nyújtott magyar támogatáspolitika és humanitárius segítségnyújtás gyakorlati megvalósításában betöltött szerepe, valamint a nehéz helyzetben élő kárpátaljai emberek érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként.

Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke ugyancsak a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a segélyezési, támogatási és humanitárius problémák megoldása, a rászoruló gyermekek pedagógiai fejlesztése, illetve a mozgásukban akadályozottak segítése terén egyaránt odaadó munkája elismeréseként.

Sepa János helytörténész, a Beregvidéki Múzeum nyugalmazott alapító igazgatója helytörténeti gyűjtőmunkája és a magyar hagyományok tovább­élését szolgáló, több évtizedes tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

Egressy Miklós görögkatolikus pap, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum volt igazgatója közel három évtizedes lelkipásztori szolgálata, a rendszerváltás után újjászülető Ung-vidéki közösségek szervezésében vállalt szerepe, valamint odaadóan és kitartóan végzett iskolaigazgatói, illetve karitatív tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Albertné Simon Edina ungvári magyar konzul bejelentette, hogy Czébely Lajos költő, helytörténész, nyugalmazott pedagógus, a KMKSZ Viski Alapszervezetének tagja számára egy későbbi időpontban, Visken adják át a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést a helyi magyar közösséget szolgáló, különösen a kárpátaljai magyar anyanyelvű oktatás érdekében végzett elkötelezett és kitartó munkája elismeréseként. Czébely Lajos tevékenységét egyúttal Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal is elismerte, amelyet ugyancsak Visken vehet majd át.

A kitüntetettek közül Dobsa Aranka elmondta: „Amit csináltam, azt szeretettel csináltam. Hivatásként képzeltem el. Akkor is voltak nehéz idők, de úgy érzem, hogy ez a kitüntetés is egy csapatmunkának köszönhető, mert egy iskolában csakis akkor tudunk eredményesek lenni, ha pedagógusok, szülők és gyermekek együtt dolgozunk.”

Gerevich János köszönetet mondott mindazoknak, akik méltónak találták a kitüntetésre: „Itt van a kis csapatunk, amelynek a legtöbb tagja egy projektet építve intézményt hozott létre, országos hálózatot, amely a hatékonyságát az elmúlt időszakokban meg tudta mutatni. Köszönöm a kitüntetést, köszönöm a kollégáimnak és a családomnak a támogatást.”

Makuk János a kitüntetés átvételét követően elmondta: „Szeretném megköszönni először is a Jóistennek, hogy adott erőt, kollégákat és lehetőséget arra, hogy segítsünk. Köszönöm természetesen a családomnak, akik mindig mellettem álltak, eltűrték azokat a nehézségeket, amelyek miatt kissé kevesebb idő jutott rájuk. […] Remélem, hogy továbbra is megkapjuk a kegyelmet, és a Jóisten segítségével folytatni tudjuk ezt a tevékenységet.”

Sepa János tudósítónknak kifejtette: „Kárpátalja nyolcvannyolc múzeumából kettőt én hoztam létre. Egy honismereti és egy szőlészeti, borászati múzeumot. Exhumáltattam egy lengyel ezredes holttestét, több magyar hősi halott hozzátartozóit találtam meg. Hagyományos hársfasort telepítettem Beregszászban. A beregszászi főiskola főépületének homlokzatát díszítő történelmi címer ugyancsak az én kutatásaim nyomán került az eredetinek megfelelő alakban vissza az épületre. Úgy gondolom, leginkább ezek a tevékenységek azok, amelyek miatt méltónak találtak a kitüntetésre. Nemzetemet szolgálom!”

Egressy Miklós atya emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján sosem volt könnyű magyarnak lenni, majd köszönetet mondott a kitartó támogatásért családjának, elsősorban feleségének.

Badó Zsolt