A Gazdasági Minisztérium szerint a GDP-növekedés az év végére elérheti az 5%-ot

2023. október 11., 14:51

A Gazdasági Minisztérium előrejelzése szerint az év végére 5 százalékkal bővül a gazdaság – jelentette az Ukrinform a tárca sajtószolgálata nyomán.

„A tavalyi közel 30%-os visszaesés után idén fellendülést tapasztalunk. 2023 végére és a következő évre mintegy 5%-os GDP-növekedést jósolunk. Szinte minden ágazatban pozitív tendenciák mutatkoznak” – mondta Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter.

Tájékoztatása szerint a mezőgazdaságban a termés növekedése könyvelhető el, tavalyhoz képest az iparban fokozatosan helyreáll a termelés üteme – több mint 10 százalékos növekedés tapasztalható a gépiparban, az élelmiszeriparban és a bútorgyártásban. Emellett a felújítási munkálatok folytatódása miatt növekszik az építőipar, az eOszelja jelzálogprogram iránti kereslet élénkülése tapasztalható, ami viszont lendületet ad az elsődleges ingatlanpiacnak.

A Gazdasági Minisztérium előzetes operatív becslése szerint szeptemberben 9,1 százalékos volt a GDP-növekedés tavaly szeptemberhez képest. Összességében 2023. január–szeptemberben 5,3%-ra becsülik a növekedést.

Szviridenko rámutatott, hogy a gazdasági növekedés fő forrásai az ukrán költségvetés, amelyet háborús körülmények között jelentős részben a nemzetközi segélyekkel töltenek fel, valamint a gazdaságot támogató programok.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)