Augusztus 20.: Három napig ünnepel a magyarság Nagyváradon

2023. augusztus 16., 09:50 , 1172. szám

Háromnapos közösségi eseményen ünnepli a magyar államalapítást augusztus 19. és 21. között Nagyvárad magyarsága – tájékoztatta az MTI-t múlt csütörtökön az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ).

A Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület és az önkormányzat turisztikai egyesülete (APTOR) által szervezett Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én a helyi termelők és kézművesek vásárával kezdődik a Szent László téren, ahol három napon keresztül 70 standdal várják az érdeklődőket. Szombaton családi programot is tartanak, kézműves-foglalkozások és gyerekkoncert is lesz.

A gyerekfoglalkozások augusztus 20-án is folytatódnak, majd 17 órától a Szigligeti Színházban a délvidéki Udvari Kamaraszínház adja elő Anjou – A liliom útvesztői című produkcióját. Utána a színház előtti Bémer téren tartják a hagyományos kenyérszelést és a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjét.

Az ünnepi esemény részeként 21.15 órától a Szent László téren levetítik az István, a király című rockopera 1983-as, eredeti felvételét. Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar ügyekért felelős tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtt még a felvétel birtoklásáért is büntetés járt. „Íme, mára Szent László király városának főterén, közösen tekinthetjük meg nemzeti kultúránk e kimagasló alkotását” – idézte az EMSZ közleménye a polgármesteri tanácsadót.

 (MTI/Kárpátalja)