Töretlen a Sapientia EMTE népszerűsége, sok a jelentkező a BBTE-n

2023. augusztus 2., 10:40 , 1170. szám

Tonk Márton rektor szerint az idei nyári felvételire jelentkezők száma azt mutatja, hogy töretlen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) népszerűsége. A Babes–Bolyai Tudományegyetemre (BBTE) is sok a jelentkező.

Az erdélyi magyar magánegyetem Csíkszeredai Kara után Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is lezárult múlt a héten a nyári felvételi időszak, ekkor zajlik a felvettek visszaigazolása. Az egyetem MTI-hez eljuttatott múlt szerdai közleménye szerint több szakon is túljelentkezés volt, az idén először elindított sport és edzőképző szak pedig kétszer több érdeklődőt vonzott, mint a meghirdetett helyek száma.

„A nagy iratkozói szám jól mutatja, hogy egy létező és vélhetően régóta fennálló igényre nyújt megoldást a Székelyföldön elindított magyar nyelvű sportképzés” – összegzett a közlemény szerint Tonk Márton rektor.

A sport és edzőszak mellett a gazdasági informatika, a kommunikáció és közkapcsolatok, a jog, a filmművészet, fotóművészet és média szakok, illetve az informatika, a fordító és tolmács és az erdőmérnöki szak volt népszerű.

A rektor kiemelte: az idei felvételire jelentkezők összlétszáma azt mutatja, hogy stabil a Sapientiát választók köre, mintegy 800 jelentkező iratkozott be a magyar kormány által fenntartott erdélyi magánegyetemre. Úgy tűnik, hogy az erdélyi fiatalok egyetem iránti bizalma továbbra is töretlen – vonta le a következtetést.

„A Sapientia bizakodva néz az új tanév elé, remélve, hogy sikerül minél több erdélyi magyar fiatalt itthon tartani azáltal, hogy lakhelyükhöz közel részesülhetnek gyakorlati tudásra építő anyanyelvű oktatásban” – írták a közleményben.

Nagy volt az érdeklődés a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) meghirdetett helyek iránt is, több mint 20 600 diák iratkozott be egy vagy több szakra a nyári felvételi időszakban – közölte a felsőoktatási intézmény. Alapképzésen 15 948 felvételi iratcsomót iktattak – ebből 13 581 nappali képzésre szól –, a magiszteri képzéseken 4 686 egyetemi hallgató folytatja tanulmányait.

A legkeresettebb terültek a közgazdaság, a pszichológia, a kommunikáció, az informatika és a jog voltak.

A BBTE alapképzésen több mint 5 000 tandíjmentes és több mint 10 ezer tandíjköteles helyet kínált idén, közel háromezer hely van távoktatáson és csökkentett látogatású oktatáson. Magiszteri szinten 3 627 tandíjmentes és 6 284 tandíjköteles helyet hirdettek.

(MTI/Kárpátalja)