Tusványos: A kárpátaljai magyar közösség él és élni akar

2023. július 26., 08:47 , 1169. szám

Múlt héten rendezték meg a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort (Tusványos). Az idei rendezvény mottója A béke ideje volt.

A jelmondat a Kárpát-medence közvetlen szomszédságában több mint egy éve zajló háborúra, a társadalom békevágyára utal, ugyanakkor a „tusványosi életérzés” kifejezője is, a vitakultúrájáról híressé vált szabadegyetemen ugyanis mindig képesek voltak egy asztalhoz ülni az időszerű közéleti viták ellentétes álláspontot képviselő szereplői – magyarázta Sándor Krisztina, a rendezvény politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke.

A tábor programjában a biztonságpolitikával, energiagazdálkodással és nemzetpolitikával kapcsolatos témák kaptak kiemelt hangsúlyt, a szervezők mintegy ötszáz közéleti és kulturális rendezvénnyel várták az érdeklődőket.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a tábor közéleti programjainak megnyitóján az elmúlt 12-13 év legfontosabb eredményének nevezte, hogy a nemzeti összetartozás élményét sikerült megerősíteni. Az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően egységes Kárpát-medencéről lehet beszélni a kultúra, az oktatás és sport területén egyaránt.

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes munkaebéden tárgyalt a határon túli magyar politikai szervezetek vezetőivel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen az aktuális nemzetstratégiai ügyeket tekintették át Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség elnöke, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Orban Duąan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke, valamint Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő részvételével.

A külhoni magyar közösségek aktuális helyzetét, az elmúlt időszakban elért eredményeket és a jövő kihívásait ismertették a Kárpát-medencei magyar érdekvédelmi szervezetek vezetői a Nemzetpolitikai kerekasztalon. A kárpátaljai helyzetet Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő ismertette, aki szerint a háború nagyon nagy terhet ró a kárpátaljai magyar közösségre, egzisztenciálisan és lelkileg egyaránt. De az él és élni akar – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az oktatás, érdekképviselet működik. Bár a közösség egy része arra kényszerült, hogy elhagyja a szülőföldjét, nem kell hosszú távú következtetést levonni – mondta –, mert sokan vissza szeretnének térni, és meg kell teremteni ennek a lehetőségét.

A fideszes politikus szerint harcolni kell azért, hogy az ukrajnai oktatási törvény ne vegye el a magyar nyelvű oktatás lehetőségét.

(MTI/Kárpátalja)