Hagyatéki eljárás külföldön elhunyt személy esetében

2023. április 3., 12:27 , 1152. szám

„Hozzátartozóm külföldön halt meg. Magam a háború miatt most nem térhetek haza. Hogyan jelentsem be otthon a halálát, hogy megindulhasson a hagyatéki eljárás Ukrajnában?”

– Egyszerű esetben önnek elégséges megszerezni a hozzátartozó haláláról az adott külföldi ország egészségügyi intézménye által kiállított igazolást, amelyet hitelesíttetnie kell a helyi közjegyzővel, majd le kell fordíttatnia ukránra, s a fordítást is hitelesíttetni kell. Ezt a dokumentumot juttassa el valamelyik itthon maradt közeli hozzátartozóval az anyakönyvi hivatalba. Ha nem merülnek fel bonyodalmak, a hivatal akár bírósági eljárás nélkül is elfogadhatja a dokumentumot, s kiállíthatja a halotti bizonyítványt, amely alapján a közjegyző megindítja a hagyatéki eljárást.

Ha nem maradt itthon hozzátartozó, vagy az eset bonyolultabbnak bizonyul, s az anyakönyvi hivatal nem adja ki a halotti bizonyítványt, megbízhat egy ukrajnai ügyvédet, hogy járjon el az ön nevében. Az ügyvéd a szóban forgó hitelesített és lefordított igazolás alapján kezdeményezni fogja a bíróságon az elhunyt hozzátartozó halottá nyilvánítását. Amennyiben minden szükséges dokumentum rendben van, a bíróság megállapítja a halál tényét, az anyakönyvi hivatal pedig a bírósági határozat nyomán – a bíróságon az ön megbízásából eljáró ügyvéd kezdeményezésére – kiállítja a halotti bizonyítványt.

Emlékeztetnék, hogy az érintetteknek az örökhagyó halálától számított hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy jelezzék a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnek, hogy elfogadják az örökséget. Amennyiben ön külföldön tartózkodik, ezt a területileg illetékes ukrán konzulátuson vagy nagykövetségen is megteheti, de a megbízott ügyvéd útján szintén nyilatkozhat. A hagyatéki eljárás lezárultával átveheti az örökségét személyesen, miután hazatért, vagy írásos, közjegyző által hitelesített megbízást adhat erre valakinek, aki majd eljár a nevében. Az örökség átvételére nincs határidő megállapítva, vagyis elvben akár évekkel később is sort lehet rá keríteni. Tekintettel azonban arra, hogy háborús időket élünk, azt tanácsolnám, hogy lehetőség szerint mielőbb tegyen pontot az ügy végére, rendezze az örökség tulajdonjogát.

hk