Harmincöt ország szeretné kizárni az oroszokat és a fehéroroszokat az olimpiáról

2023. február 12., 19:50

Egy 35 országból álló csoport, köztük az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Japán megállapodott abban, hogy követelik az orosz és fehérorosz sportolók kizárását a 2024-es olimpiáról – jelentette ki Jurgita Šiugždinienė litván sportminiszter, akit a Jevropejszka Pravda idéz a Reutersre hivatkozva.

„Abba az irányba haladunk, hogy nem lesz szükségünk bojkottra, mert minden ország egyetért” – mondta Šiugždinienė.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök online kapcsolat segítségével vett részt a 35 miniszter részvételével tartott megbeszélésen, ahol megvitatták az eltiltásra vonatkozó felhívást – közölte a litván sportminisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint Zelenszkij azt üzente a találkozó résztvevőinek, hogy a semlegesség elvei nem vonatkoztathatók Oroszország ukrajnai inváziójára.

Kamil Bortniczuk lengyel sportminiszter szerint egy olyan menekültcsapat létrehozása, amely lehetővé tenné egyes orosz és fehérorosz sportolók számára a versenyeken való részvételt, a kompromisszum alapja lehet, ami ezen országoknak az olimpiai játékokon való részvételtől való eltiltását illeti.

„A NOB számára kompromisszum lehet egy menekültcsapat létrehozása, amelynek orosz és fehérorosz nemzetiségű, másként gondolkodó emberek is tagjai lehetnének” – mondta Bortniczuk.

Korábban Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a bojkottal való fenyegetéssel.

A NOB megnyitotta a kaput az orosz és fehérorosz sportolók előtt, hogy semlegesként versenyezhessenek. Kijelentette, hogy a bojkott sértené az Olimpiai Chartát, s az oroszok és fehéroroszok bevonása az olimpiai mozgalmon belüli diszkrimináció elleni ENSZ-határozaton alapul.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, a balti országok és Lengyelország hivatalosan kéri a NOB-tól, hogy ne engedje részt venni az olimpián az oroszokat és a fehéroroszokat. Az osztrák kormány is ellenezte az oroszok és a fehéroroszok részvételét a 2024-es olimpián.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)